FOTO. VIDEO. O seară dedicată Memoriei la Râmnicu Vâlcea. Simpozionul dedicat Rezistenței anticomuniste s-a bucurat de o participare masivă

0 1.573

Sala Consiliului Județean Vâlcea a devenit neîncăpătoare pentru sutele de vâlceni care au fost prezenți în seara de 31 martie 2023 pentru a cinsti memoria celor ce au luptat pe aceste meleaguri împotriva ocupației comuniste, pentru libertatea și demnitatea poporului român, mărturisind credința strămoșească.

La inițiativa Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, în sala de festivitati a Consiliului Județean din Râmnicu Vâlcea, a fost organizat simpozionul intitulat “Rezistența la uitare. Dreptul la Memorie”, formulă care a aparținut prof. Radu Ciuceanu, regretatul luptător anticomunist. Simpozionul este prima din seria de manifestări dedicate Anului Centenar Ion Gavrilă Ogoranu.

VIDEO integral. Simpozionul „Rezistența la uitare. Dreptul la Memorie”. Râmnicu Vâlcea, 31.03.2023

A fost un prilej de a scoate din uitare jertfa românilor din ținutul Vâlcii care s-au opus comunizării României, cu arma în mână – așa cum a fost grupul de rezistență de la Arnota – și prin orice alte mijloace, precum și de a aminti de deținuții politici martirizați între zidurile penitenciarului de la Ocnele Mari, astăzi dispărut. Inițiativa, ca și impecabila organizare a evenimentului s-a datorat susținătorilor locali ai Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, grupați în jurul inimoasei Cati Elena Jijeu, iar invitații au fost pe măsura nobilului demers memorial, oferind publicului un adevărat regal al culturii și spiritualității românești, întins pe mai bine de trei ceasuri.

Simpozionul a beneficiat de prezența a numeroase fețe bisericești, debutând cu o binecuvântare acordată de părintele Vasile Chima, consilier la Arhiepiscopia Râmnicului. În sală au fost prezenți preoti, monahi, monahii și frați, membri ai obștilor unor vetre monahale în care nordul Olteniei este atât de bogat, precum și un număr mare de membre ale Ligii Femeilor Ortodoxe. De asemenea, au fost prezenți în sală membri ai diferitelor organizații, asociații, fundații, precum Filiala Județeană “Matei Basarab” a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Cercetașii României din Rm. Vâlcea, Clubul Seniorilor din Rm. Vâlcea, dar și reprezentanți ai administrației publice locale și ai unor instituții publice din Rm. Vâlcea.

Lucrările simpozionului au debutat prin intonarea Imnului Eroilor, în timp ce pe marele ecran se perindau chipurile eroilor și martirilor Rezistenței din regiunea Vâlcii.

Părintele Dumitru Piloiu, de la parohia “Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Români”, a oferit o perspectivă teologică a fenomenului Rezistenței din România, prin prelegerea “Sfinții români, stâlpi ai neamului nostru și modele de urmat”.

Cu acribia istoricului, domnul Eugen Petrescu, președintele Filialei Județene “Matei Basarab” a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” a susținut prelegerea deosebit de bine documentată “Mărturii ale Rezistenței anticomuniste din Vâlcea”. Domnul Eugen Petrescu, alături de filiala pe care o conduce, este promotorul cultului eroilor partizani anticomuniști din grupul de rezistență din Munții Căpățânii, prin ridicarea unei troițe la mănăstirea Arnota și prin organizarea de comemorări anuale în același loc.

Întrucât nu a putut fi prezent, filosoful și scriitorul Sorin Lavric a transmis participanților la simpozion un mesaj video care a produs o puternică impresie în rândul asistenței.

Maestrul Dan Puric, un apropiat colaborator al foștilor deținuți politici, a susținut prelegerea cu titlul “Mărturisirea creștină întru dăinuirea creștină”, un adevărat tratat de martirologie aplicată cazului aparte al poporului român, cu precădere în perioada comunismului, dar și cu frecvente paralele la crizele și provocările zilelor noastre.

Părintele prof. dr. Codruț Scurtu a adus un adevărat balsam pe sufletele celor din sală prin intervențiile sale muzicale, iar tinerii și îndrăgiții actori Gabriela și Cristi Iacob au oferit momente de emoție profundă prin recitarea unor giuvaeruri lirice zămislite de poeți precum Radu Gyr, Andrei Ciurunga ș.a. din bezna temnițelor comuniste.

Suntem încredințați că fiecare participant la manifestare a plecat în acea seară cu un crâmpei din emoția și evlavia care au însuflețit fiecare moment al evenimentului. Și, așa cum spunea părintele Codruț Scurtu, nădăjduim ca fiecare dintre noi să înțeleagă ce s-a petrecut în cele câteva ceasuri în care ne-am aflat în comuniune cu amintirea neștearsă a eroilor Rezistenței anticomuniste.

Oferim tuturor înregistrarea video integrală a evenimentului, pentru care mulțumim camaradului George Grasu.

Biroul de presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

Florin Dobrescu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php