Predeal, 24 septembrie. Comemorarea legionarilor executați pe tot cuprinsul țării la 21/22 septembrie 1939

1 2.026

Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 11, la Schitul Sf. Nicolae din Predeal, va avea loc o ceremonie religioasă pentru pomenirea celor 252 de legionari executați sumar în noaptea de 21-22 septembrie 1939. Anunțul a fost făcut de Fundația pentru Cultură și Educație BUNA VESTIRE, (care în 1998 a ridicat monumentul de pe locul cimitirului legionar) și de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu.

Cei comemorați au fost uciși fără judecată și fără vină, la ordinul regelui-dictator Carol al II-lea. În cea mai mare parte, ei constituiau elita conducătoare a Mișcării Legionare. În septembrie-octrombrie-noiembrie 1940, în urma deschiderii gropilor comune, rămășițele lor pământești au fost aduse la Schitul Predeal, unde s-a constituit un cimitir. Regimul comunist a șters cimitirul de pe fața pământului, dar în 1998, veteranii legionari supravițuitori ai anilor lungi de detenție, grupați sub egida Fundației Buna Vestire și Partidului Pentru Patrie (Totul pentru Țară), au inițiat ridicarea unui monument sub formă de obelisc încununat cu o cruce.

1 Comment
 1. . says

  Cata disciplina putea sa cuprinda Miscarea Legionara.Urmarind si fotografiile legionarilor se intareste inca odata mandria neamului romanesc reprezentata cu onoare,demnitate si sfintenie de Miscarea Legionara.care s-a cuprins intr-un singur partid,se poate spune partid de aur,cu toata spiritualitatea neamului romanesc.Tot ce a fost in Miscarea Legionara a rasarit din sufletul si tarana pamantului romanesc.Viitorul pentru Romania nu va putea fi un viitor romanesc fara baza existentiala a Miscarii Legionare.Numai educand masele tinerei generatii de romani in spiritul strict legionar,se va putea asigura un viitor romanesc Romaniei de astazi.daca nu,duhoarea jidaneasca va sufoca Romania.Legionarii cu sangele lor au hranit cararile mintii si potecile sufletului nostru,sange varsat din doleantele fricii jidanesti,care acopera tara romanilor de peste un secol,frica de frmusetea si minunatia ce putea sa iasa dintr-o tara iubita si plansa de Fetii Frumosi ai neamului nostru.Ce frumos spune Tudor Arghezii despre capitanul legionarilor,spusa ce se potriveste cu intreaga ML:
  Unde a plecat calare Fat Frumos
  De nu se mai vede nicaierea,
  Oricat si-ar pune soarele puterea,
  Oricat s-ar pogori luna de jos.

  Muntii pustii cu varfurile lor cata
  Mahniti,din cer in valea de granit,
  Ca sa-l mai vada cel putin odata
  Viu daca-i viu ori mort de-e fi murit.

  Cantecul sau cu care tara toata
  Se-nfasura ca intr-un vis
  De sta si ochiul soimilor inchis
  In asteptare,s-a oprit deodata.
  ……………………………………………
  Fluierul sau canta si-n cingatoare
  Prin zeci de sate albe,fermecate
  Cu sute de feciori si de fecioare
  Ce-l ascultau doinind pe inoptate.
  ……………………………………………….

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php