29-31 iulie 1949. Răscoalele din judeţul Bihor şi Arad sunt reprimate sângeros de autorităţile comuniste.

3 2.988
Foto: Ţăran împuşcat în timpul unei revolte împotriva colectivizării (Dumitru Petruț din Bicaci). Fototeca online a comunismului românesc, ANIC, Răscoale ţărăneşti, Fotografia #NA026

 

 

Răscoalele din judeţul Bihor şi Arad din iulie 1949 au fost primele şi au rămas cele mai importante din lungul şir al răscoalelor ţărăneşti.

Ele au avut loc la mai puţin de cinci luni de la plenara CC al PCR din 3-5 martie 1949, care hotăra „transformarea socialistă a agriculturii”, după ce patru ani la rând partidul negase cu îndârjire intenţia de a colectiviza pământul

Ţăran din comuna Bicaciu, considerat instigator şi executat de comunişti.

 

Încă înaintea plenarei crescuse teroarea „cotelor”. Ţăranii erau disperaţi că statul îi obligă să ia pâinea de la gura copiilor pentru a-şi achita datoriile în cereale, din ce în ce mai împovărătoare.

Ca să le interzică orice posibilitate de evaziune, partidul a hotărât ca treieratul cerealelor să se facă numai la aria comunală, de unde recolta putea fi controlată şi rechiziţionată până la ultimul bob. Procedeul era, în acelaşi timp, o constrângere economică şi una politică, pentru că ţăranul muritor de foame putea fi, în viziunea comuniştilor, convins să se înscrie în colectivă din disperare.

Acestea au fost cauzele răscoalelor care s-au declanşat, aproape concomitent în mai multe judeţe ale României, în plină vară şi în timpul primei recolte de după „plenara colectivizării”.

În iulie 1949 au izbucnit simultan răscoale în foarte multe comune. Intensitatea maximă a fost atinsă în judeţele Bihor, Arad, Botoşani şi Suceava.

Ţăranul fruntaş Ioan Faur, executat de comunişti.

 

Țăranii s-au revoltat împotriva sistemului împovărător de cote.

Ca un exemplu pentru amploarea fenomenului, documentele oficiale menționează pentru vara anului 1949 diferite manifestări de revoltă ale țăranilor în 54 de comune bihorene din plasele Beiuș, Beliu, Plasa Centrală, Marghita, Săcuieni, Sălard, Salonta, Tileagd și Tinca. Practic, din cele 12 plase ale județului Bihor, numai trei nu au fost afectate de nemulțumirea populară.

Apogeul răscoalelor a fost atins în ultimele zile ale lunii iulie 1949 în câteva localități bihorene, între care Girișul Negru, Batăr, Talpoș, Tăut (29 iulie), Cociuba Mare, Belfir (30 iulie), Ucuriș și Susag (31 iulie). În ultima zi a lui iulie revolta s-a extins și dincolo de granița județului Bihor cu Aradul, în special în localitățile Berechiu, Șomoșcheș, Șepreuș și Apateu.

Rapoartele trimise către CC al PMR menționează un număr de cca 20-23.000 de țărani participanți la revoltele din județele Arad și Bihor.

Securitatea a acţionat cu o violenţă ieşită din comun, pentru a împiedica generalizarea rezistenţei ţăranilor la colectivizarea forţată. Represaliile întreprinse în primele zile ale lui august de Comandamentul Unic constituit special pentru reprimarea urgentă și în forță a revoltelor au fost extrem de dure și s-au soldat cu execuția a zeci de țărani, reținerea și anchetarea a sute de țărani și deportarea altor sute (în special familiile celor executați și arestați).

Ca o culme a cinismului, după arestarea şi deportarea a sute de ţărani, localnicii au fost obligaţi de comunişti să depună cotele în cadrul unei mari petreceri săteşti…

 

În timp ce peste 1600 de țărani ţărani au fost deportaţi și câteva sute au fost condamnaţi ţăranii nepedepsiţi au fost obligaţi să predea cotele însoţiţi de lăutari.

SURSA: Memorialul Durerii

via Muzeul Rezistenţei

3 Comments
  1. calin eugen says

    Oh,cate dureri ascunse are istoria comunismului din tara noastra…Si noi le ignoram…

  2. DIANA ELENA says

    DOAMNE,CE CRIMINALI AU MAI FOST SI COMUNISTII ASTIA !

  3. IO...gerules says

    In continuare se procedeaza la un amestec de neinteles de catre naivii lumii,a comunismului si jidanismului.Comunistii sant ciuca batailor in toate cazurile ascunse cu grija,de catre crimiunalii jidani.Comunistii sant priviti de istoria interpretata dupa bunul lor plac si impusa de catre acesti nemernici,in tot rasaritul Europei,in genere.Ei sant natiunile din aceasta parte a lumii,calacate de copitele de diavoli cominternisti,care si azi se ascund in spatele asa zisilor comunisti din Romania,din Rusia,din Polonia,din Cehoslovacia(divizata de jidani pentruca populatia lor sa fie controlata la sange),din Bulgaria…etc,restul lumii,occidentul si popoarele orientului fiind indoctrinate de propaganda jidaneasca in mod perfid si sangeros.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php