Chemare către tineri

7 4.435

Cerul te cheamă! Strigă morții din morminte. Ridică-te tinere, e rândul tău, ai curaj! Refuză cu demnitate tragicul și ridicolul politicienilor și conducătorilor de azi.

Reînvie în memoria ta credința strămoșilor tăi. Reînvie demnitatea omului de altădată, dăruirea și curajul celor ce au luptat în munți; refuzând umilința, îngenuncherea, trădarea și pagânizarea ta.

Se zvârcolesc și nu au odihnă cei căzuți în adâncurile minelor de plumb, în adânc de haznale, cei sfârtecați în anchete de zbirii securiști, cei uciși de demonii cruzimii din temnițe, cei arși de vii, cei înmormântați de vii, cei fără cruci și fără mormânt. Ei au murit aici pe pământ biruind moartea cu moartea lor. Au murit că să rămână veșnici în cer.

Tu tinere, ești moștenitorul și continuatorul unei istorii fără pereche, fiul unui neam mereu în furtună cu vitregiile vremii, un neam de viteji, de mucenici și de martiri, vegheat de cneji și sfinți voievozi. În tine ard speranțele omului de mâine, în ține sălășluiește scânteia divină, în tine arde sublimul faptelor de mâine. În tine, sub loviturile dezmățului și mișeliilor de azi, suspină troite la răscruci de drum cu icoana lui Iisus plecată, altare doborâte, în tine suspină durerea străbunilor.

În tine sună prelung dangătul de clopot care cheamă la rugă și luptă, ca altădată pe părinții tăi în primejdii și bejenii. Tu, tinere, ești fiu și urmaș al celor ce au luptat și au murit pentru că tu să fii liber, să ai sub tine un loc de veci, să fii tu însuți demn și fruntea să nu-ți pleci, să fii stăpân în casa ta.

Tu, tinere, ești o putere, o flacără, ești ziua de mâine și porți pe umerii tăi o răspundere. Răspunde! Faptele mari se scriu cu clocotul tinereții, cu dăruire, cu răzvrătire împotriva răului.

Tu ești „înaltul” spre care trebuie să mărșăluiești și care duce la Dumnezeu. Dumnezeu te așteaptă! Tu ești conștiința nepervertita cu dimineți din ceruri, cu albe primăveri. Întoarce-te cu fața la trecut și fii vrednic de tot ce ți-au lăsat străbunii; nu risipi, nu da înapoi în fața primejdiei, nu părăsi lupta. Sunt ceasuri ale istoriei care te îndeamnă și cer: acum! Nu niciodată!

De când te-ai născut, ai crucea ta, tinere, și porți cămașa morții. Fii creștin și român! Moartea eroică, moartea creștină e un privilegiu, e un dar. Primește-o! Fii hotărât și calcă cu pas de foc spre acel tărâm dorit, cu soare și liniști fără sfârșit.

Nu părăsi pământul țării tale, căci lași loc dușmanului tău care te vrea învins sau alungat, dușmanul părinților tăi.

Înfruntă cu bărbăție toate adversitățile și toate vicleniile!

Rămâi înfipt în pământul țării tale și al istoriei!

Aici ești tu stăpân, la altul vei fi rob. Pune mâna și sparge cu lovituri de trăsnet lespedea grea pe care cei fără Dumnezeu și Țară au așezat-o peste sufletul nostru, peste mormintele marilor străbuni, peste istoria noastră, peste Biserica ta.

Plugul nostru-i de oţele, Face brazda bucăţele...

Tu, tinere, ești chemat la fapte mari. Tu ești făuritorul unei noi ere de refacere economică a țării tale, de libertate, de prosperitate, de moralitate, de zidire a noi altare. Crede, roagă-te, muncește, luptă și vei birui. Adună-te și tu, tinere plecat pe meleaguri străine, la casă ta și fă din pământul Patriei tale o stea. Fără tine, fără brațul tău, tinere, fără creierul tău, viața celor rămași în țară – bătrânii și nevolnicii – va fi pustie, va fi neagră, va fi blestem căci ei te-au crescut și te-au ridicat în lume pentru ca tu, la rândul tău, să iei pe umerii tăi continuitatea.

Răspunde! Nu lăsa ca peste sufletul tău să se pogoare blestemul celor din morminte, celor de azi și celor ce vor veni după noi. Amin!

de Petru C. Baciu

7 Comments
 1. IONICA says

  ADEVAR SI DREPTATE!!!
  FAPTE NU VORBE!!!

 2. Sorin ANDREI says

  Vise! Din pacate.

 3. IONICA says

  „AVEM O TARA, O DATORIE…”
  „SA FACEM O TARA CA SOARELE SFANT DE PE CER”

 4. IO...gerules says

  Aici la umbra Bucegilor batrani
  Voi trebue sa fiti stapani
  Nu veneticii cu pumnalele la brau.
  Nu faceti lacrimilor rau.

  Caci tara ce vi se intinde la picioare
  E tara gingaselor caprioare
  E tara inaltata in sfintire
  De cei ce-s morti in nemurire.

  Nu mai visati in ziua mare
  La mrejele ce se intind peste hotare
  Lsati ca vsul sa framinte
  Aici si intre voi sa faca punte

  Zdrobiti minciuna,perfidele cuvinte
  Cu cinstea si curajul peste batrane oseminte
  Lasate ca raboj dela parinti.
  Numai asa veti vietui ca sfinti

  Numai asa veti mai vorbii pe romaneste
  Numai asa la san se poate creste
  Mielutii ingerasi,dar fii de lei.
  Aftfel se duce totul,totul…pe apa sambetei

 5. Liliana says

  În fiecare tânăr poate reînvia un Corneliu Zelea Codreanu.Cei care au capacitatea să-l facă cunoscut să nu mai zăbovească. Cei care au mușcat din mărul cunoașterii nu au nici o scuză…

 6. IO...gerules says

  Politicienii si scutecele se schimba,se reinoesc din acelas motiv.Aceste doua scule de protectie umana ajung la un momentdat sa puta si sa ranesca locul si intreg organismul omenesc,acestea se vor reinnoii in mod dialectic,adica,asa se cere a fi schimbate,vorba modoveanului.

 7. INJECTIA FINALA says

  Sublim !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php