VIDEO. Restituire inedită: unica filmare cu preotul Nicolae Crăcea, comandant legionar

0 900

Datorăm prietenului Ion Șuță, căruia îi mulțumim pe această cale, această înregistrare video deosebit de valoroasă, unica filmare cu preotul Nicolae Crăcea, fost deținut politic, un protagonist al unor evenimente istorice aparte, pe care și noi am considerat că suntem datori să o punem la dispoziția publicului.

Născut în 1911 în Băneasa, Jud. Teleorman, Nicolae Crăcea a urmat Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde a aderat la organizația studențească a Mișcării Legionare, devenind ulterior șef al organizaţiei din judeţul Teleorman, în clandestinitate, în timpul dictaturii lui Carol al II-lea. În septembrie 1940 a participat, la Brașov, la acțiunile revoluționare care au determinat abdicarea regelui Carol al II-lea și au adus pe legionari la guvernare. După ianuarie 1941 se refugiază din țară, mai întâi în Bulgaria, unde va găsi pe cea care avea să-i devină soție. Tânăra Flora Micăta era fiica unui bogat om de afaceri aromân. Aceasta se va căsători cu el și îl va urma cu o credință desăvârșită în viitoarele acțiuni politice și suferințele determinate de acestea. Mai întâi, tânăra familie a plecat în Germania, unde sperau să găsească ocrotire. În schimb, Nicu Crăcea va fi internat în lagărul de la Buchenwald, asemenea altor sute de legionari refugiați, până după 23 augut 1944, când naziștii îi vor scoate din lagăre, dându-le posibilitatea alcătuirii unui guvern în exil. Nicu Crăcea primește gradul de comandant legionar, iar în 1947 este trimis în țară cu misiune din partea lui Horia Sima. Arestat de autoritățile comuniste în 1948, va fi condamnat, eliberat în 1954 și închis din nou, în 1959, până la grațierea generală din 1964. După căderea regimului comunist, în 1993, a fost unul din cei 13 fruntași legionari care au reînființat, sub conducerea lui Nistor Chioreanu, Partidul „Totul pentru Țară” (cunoscut un timp și ca Partidul „Pentru Patrie”). A scris lucrarea de istorie și memorialistică „Dezvăluiri legionare”, în patru volume, editate între 1994 şi 1998 de Fundația Buna Vestire. A trecut la Domnul în mai 2000, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

În această filmare, preotul Nicolae Crăcea evocă împrejurările în care, la începutul anilor 1930, a cunoscut Mișcarea Legionară.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php