GATA CU MASCA! Gata cu școala online!

0 830

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, elevii nu vor mai fi obligați să meargă cu măști la școală (deși masca se păstrează cu titlu de recomandare), iar facultățile și școlile nu vor mai putea organiza cursuri online sau examene online, potrivit oficialului.

Menționăm că ultima prelungire a stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial pe 7 februarie 2022, ea fiind valabilă pentru „maximum 30 de zile”. Ceea ce înseamnă că, începând de marți, 8 martie, toate restricțiile impuse de Legea 55/2020 ar trebui să fie lovite de nulitate.

Ieșirea din starea de alertă anulează automat ordinele de ministru emise în pandemie în comun cu Ministerul Sănătății 

Sorin Cîmpeanu a precizat că, pentru încetarea cerințelor privind masca sau vaccinarea în școli, nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea unităților de învățământ în perioada stării de alertă. „Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea”, a precizat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.

Reamintim faptul că Sorin Cîmpeanu a fost unul dintre promotorii acerbi ai vaccinării cu forța a angajaților, încercând în trecut să condiționeze reluarea cursurilor în format fizic de procente minime de inoculare majoritară. Nici această constrângere nu se va mai exercita începând din 8 martie 2022, spre satisfacția învățătorilor, profesorilor și membrilor personalului auxiliar care au rezistat presiunilor neconstituționale la vaccinarea cu serurile experimentale Covid. 

Nu se mai pot desfășura cursuri online

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a afirmat pentru Edupedu.ro că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) /cu frecvență redusă/la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării, iar „școlarizarea fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești”.

„Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, adică desfășurarea cursurilor și examenelor online, a declarat ministrul Educației.

„Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri”, a mai declarat Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

CE CONSECINȚE IMEDIATE ARE RIDICAREA STĂRII DE ALERTĂ

Dacă pe perioada stării de alertă valabilitatea documentelor s-a prelungit in cazul in care au expirat, dupa ridicarea starii de alerta acestea mai raman valabile inca 90 de zile, astfel ca romanii cu documente expirate trebuie sa mearga sa le innoiasca.

O altă schimbare se refera la angajatii din sistemul bugetar. Odata cu ridicarea starii de alerta nu se vor mai putea face detasari la fel de usor ca pana acum. De asemenea, toate numirile facute fara concurs in starea de alerta vor inceta in termen de 30 de zile.
Concursurile de angajare la stat, suspendate in perioada starii de alerta, isi vor relua cursul.

Odată cu ridicarea stării de alertă:

  • Se elimina obligativitatea purtarii mastii de protectie
  • Dispare obligativitatea prezentării certificatului Covid la intrarea în țară, la intrarea în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură
  • Se revine la nunti, botezuri, spectacole, concerte, manifestatii, workshopuri, concerte, activitati sportive fara limita de participanti si fara distantare
  • Activitatile de zi cu zi nu vor mai tine cont de rata de infectare si de incidenta cazurilor Covid in localitate
  • Magazinele si localurile vor putea ramane deschise si dupa ora 22:00
  • Elevii vor renunța la școala online
  • Angajatii nu mai pot fi trimisi in regim de telemunca
  • Nu se va mai acorda „stimulentul” financiar pentru vaccinare, plătit și din contribuțiile nevaccinaților

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php