Ceremonii în memoria martirilor Moţa şi Marin, sâmbătă, la Bucureşti și Majadahonda (Spania)

0 2.342

Sâmbătă 15 ianuarie 2022, va avea loc la biserica Sf Ilie Gorgani din Bucureşti o slujbă religioasă (Sfânta Liturghie de la ora 9 și parastas de la ora 10) pentru pomenirea lui Ioan I. Moţa şi Vasile Marin, comandanţi legionari căzuţi în 1937 în Spania, la Majadahonda, pe frontul apărării Madridului în faţa asaltului armatelor comuniste care distrugeau civilizaţia creştină spaniolă, încercând să constituie – cu sprijinul sovieticilor – un capăt de pod al Comunismului în extremitatea vestică a continentului, anunţă Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

Cei care îi respectă ori au cunoscut familiile lor sunt invitați să participe la acest serviciu religios.

De asemenea, în Spania, la Majadahonda, lângă Madrid, va avea loc în aceeași zi de 15 ianuarie, la orele 12, tradiționala ceremonie dedicată memoriei celor doi eroi români, în locul unde au căzut și unde, în 1970, s-a construit cel mai mare monument din străinătate dedicat unor români. Manifestarea este organizată de Asociația pentru Custodia Monumentului Legionarilor Români Căzuți la Majadahonda.

Ioan Moţa şi Vasile Marin au făcut parte din echipa compusă din şapte comandanți legionari, în frunte cu generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, înrolaţi ca voluntari în armata naţională a generalului Franco, în timpul războiului civil din Spania. Cei doi au căzut în zorii zilei de 13 ianuarie 1937, în timpul operaţiunilor militare de respingere a unui asalt al trupelor comuniste, stârnind în România o admiraţie deosebită în toate mediile sociale şi politice. Pesonalităţi ale vieţii politice, culturale şi ecleziastice au elogiat sacrificiul celor doi.  Trupurile lor au fost repatriate ajungând în țară după aproape o lună, iar funeraliile celor doi lideri legionari au adunat la București sute de mii de oameni. Rămăşiţele pământeşti ale lui Ion Moţa şi Vasile Marin au fost ridicate, în 1948, într-o noapte, de autorităţile regimului comunist, din criptele mausoleului legionar de la Casa Verde (Bucureştii Noi), nici până în ziua de astăzi nefiind cunoscut locul unde au fost duse, neexistând nici un fel de documente în acest sens în arhivele Securității.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php