Ilie Tudor, fost deținut politic, la 90 de ani, vorbind la comemorarea de la Aiud, 14 septembrie 2012

1 1.244

Ilie Tudor a fost tatăl artistului Tudor Gheorghe.

Originar din Podari – Dolj, Ilie Tudor a fost unul din zecile de copii orfani din satele Olteniei, întreținuți la sediul legionar din București, la inițiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, ținuți în Școala Comercială și susținuți pt a deveni negustori. Ei aveau să întrețină la rândul lor alți copii până deveneau comercianți, și tot așa. Aceasta era strategia lui Corneliu Zelea Codreanu pentru a ridica un comerț românesc de calitate, care să înlăture dominanța evreilor din economia românească prin concurență, nu prin violență. În 1958, Ilie Tudor a fost arestat și condamnat la 20 ani de închisoare, dar a fost grațiat în 1964, odată cu toți deținuții politici din România.

După evenimentele din 1989 a scris cartea de memorii Un an lângă Căpitan în care relatează experiența sa din perioada interbelică, precum și cea din temnițele comuniste.

1 Comment
  1. IO...gerules says

    Extraordinar.Acum am aflat inca o pagina geniala din activitatea spirituala si materiala a solului divin Corneliu Codreanu,actiovitate pusa in sluja neamului romanesc si a spiritului Legionar.Asa se creste o tar nu cu emisiuni colorate la televizoare si acte de inregimentare a durerilor unui neam intreg in Memoriale, Muzee,Marsuri si Sedii de amintiri dureroase.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php