19 iunie 1949. Ciocnirea din casa învățătorului Arnăuțoiu. Partizanii răpun doi securiști și scapă cu viață

0 1.129

Cu o seară înainte, pe 18 iunie, liderul grupului de rezistență, Toma Arnăuţoiu, se întâlnise cu plutonierul Paul Paul, din comuna Brăduleţ, căruia îi ceruse să procure armament.

A doua zi era duminică. Dimineață, securiştii au dat descins prin surprindere în casa învăţătorului Arnăuţoiu, având informația că membrii organizaţiei „Haiducii Muscelului” s-ar ascunde acolo. Înăuntru se aflau cei doi fraţi Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Milea Benone şi Chircă Ion. Securiștii erau conduși de Ionel Iorgulescu. Acesta își postase soldații în toate colţurile clădirii. Doi plutonieri, Apăvăloaiei Constantin şi Lungu Florea, au forțat intrarea din spatele locuinţei. Arsenescu a ținut uşa cu piciorul, iar când a deschis-o brusc, partizanii au deschis focul, doborând pe cei doi securiști. Milea Benone a înjunghiat cu baioneta pe unul din ei, în timp ce Arsenescu, mânuind pistoale în ambele mâini, a deschis drum printre securiști, dând posibilitatea tuturor să fugă. Dezmeticiți, soldaţii au început să tragă în gol. În această ciocnire, Toma Arnăuţoiu a fost rănit la un picior, reușind însă să ajungă din urmă grupul, care s-a retras într-o ascunzătoare de la  izvorul Grosului.

În urma acestui incident, securiştii s-au împărţit în grupuri şi au descins în casele celor despre care aveau informații că ar avea legături cu partizanii. La casa preotului Ion Drăgoi, au fost găsiți o bunică şi doi copii. Preotul se întorcea chiar atunci spre casă, un localnic strigându-i să fugă. Ascuns pe o măgură, preotul Drăgoi a urmărit tot ceea ce se pterecea în sat. O fată a fugit şi a anunţat pe Cornel Drăgoi, băiatul preotului. Urmărit de securiștii care trăgeau după el, acesta a fugit, sărind peste garduri, prin grădinile oamenilor, după care a intrat în apele lacului, ascunzându-se sub o punte. Inițial, securiștii l-au pierdut din vedere, dar a fost descoperit la întoarcerea acestora, când a scos capul pentru a respira. A fost arestat el și Victoria Arnăuțoiu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php