La Cernăuţi au fost comemoraţi românii masacrați în urmă cu 80 de ani în Lunca Prutului!

1 1.658

S-au împlinit 80 de ani de la un moment dureros din istoria românilor: masacrul din Lunca Prutului. În noaptea de 06 spre 07 februarie 1941, un grup compact de 400 de români din nordul Bucovinei, din satele Coteni, Buda, Boian, Ostrița Herței, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala au încercat să treacă granița pe râul Prut înghețat, a transmis Basilica.

Când s-au apropiat de graniță, majoritatea au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici și aruncați în gropi comune în albia râului Prut. Doar 57 au reușit să scape și să treacă granița în România.

La inițiativa Elenei Nandriș, fostul primar al comunei Mahala, în regiunea Cernăuți au fost organizate două manifestări comemorative. Prima a avut loc pe 7 februarie, la ora 14:00 pe Aleea Eroilor din cimitirul din Mahala, iar a doua, lângă troița de la Lunca Prutului duminică 14 februarie, ora 14.00.

În cimitirul din Mahala sunt înmormântații doar o parte din românii măhăleni împușcați în Lunca Prutului acum 80 de ani. O slujbă de pomenire a fost oficiată de preoții Gheorghe Moroz, Nicolae Moroz și Ion Bivolaru, notează BucPress.

Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a represiunilor staliniste a transmis un mesaj celor prezenți pe Aleea Eroilor din cimitirul satului Mahala.

Românii constituie al treilea grup etnic din Ucraina numărând peste 400.000 de persoane, majoritatea, în regiunea Cernăuți. Patriarhia Română a declarat 2021 drept An Omagial al pastorației românilor din afara României, potrivit Basilica.

Foto BucPress

1 Comment
  1. FLORI DE CIMP says

    BUNUL DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE CEI UCISI PT.DRAGOSTEA DE TARA SI DE NEAM!SI SA-I BINECUVINTEZE PE CEI CARE LE PASTREAZA VIE MEMORIA-SFINTA BISERICA SI IPS LONGIN,DOAMNA PRIMAR ELENA NANDRIS SI TOTI PARTICIPANTII CREDINCIOSI DE LA MAHALA SI LUNCA PRUTULU SI DIN SCUMPA ROMINIE !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php