CRONICA UNEI REVOLUȚII FURATE (Ep. 6). 19-20 decembrie. Operațiunea Trandafirul. Timișoara – primul oraș liber al României.

0 1.353

19 decembrie 1989. Operațiunea „Trandafirul”

După miezul nopţii, o echipă formată din cadre ale Ministerului de Interne încarcă într-un autotren frigorific cele 43 de trupuri neînsuflețite de la Morgă şi le transportă la Bucureşti pentru a fi incinerate. Ele vor fi aduse în Capitală și arse la Crematoriul Cenușa, iar cenușa rezultată va fi dusă în afara orașului, la Popești Leordeni, și aruncată în canalul colector al Bucureștiului.

La Timișoara, încă de dimineață, se înregistrează o agitaţie tot mai mare în întreprinderi. Organele politice comuniste și reprezentanții Armatei încearcă să determine muncitorii să reia lucrul, dar starea de spirit rămâne marcată de incertitudine. Pe străzi se deschide focul din nou, pentru a treia zi consecutiv, fiind înregistrate alte victime. Cu toate acestea, demonstranţii continuă să se adune în diferite puncte din oraş şi să treacă spre centru, dovedind o îndârjire tot mai mare. Trupele de represiune, în special de la Armată, sunt foarte active, cu tancuri şi TAB-uri. Se răspândeşte de la om la om apelul la grevă generală.

Spre seară, Timișoara are aspectul unui oraș asediat.

Și a fost seară, și a fost dimineață. Ziua a patra…

20 decembrie 1989. Primul oraș liber al României.

Timișoara arată asemenea unui oraș aflat sub ocupație. Forțele de represiune stăpânesc orașul. Totuși, în acea dimineață lucrătorii din fabricile timișorene refuză să reia activitatea şi se adună în curţile unităţilor pentru a protesta.

  • ora 10 – muncitorii ies din unităţile economice şi se îndreaptă în coloană spre centrul oraşului.
  • ora 13 – manifestanții spulberă dispozitivul militar din faţa Operei ocupă piața, iar un
    grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă. La ordinul generalului Milea, Armata se retrage în cazărmi. Liderii Revoluţiei se instalează balcon, de unde vor vorbi mulţimii care se adună cu zecile de mii. Ia ființă Frontul Democratic Român, care a proclamă Timişoara drept primul oraş liber din România. Mass-media din străinătate transmite știri despre declararea Timișoarei oraș liber. Mulţimea din Timişoara desemnează un comitet cetăţenesc care să prezinte revendicările sale autorităţilor comuniste.
  • ora 15 – Nicolae Ceauşescu se întoarce din Iran şi organizează o nouă teleconferinţă în care expune din nou propria sa viziune asupra evenimentelor de la Timișoara, pe care le consideră exclusiv opera intervenției unor forțe străine, respectiv SUA, URSS şi Ungaria.
  • Soseşte la Timişoara prim-ministrul Constantin Dăscălescu, care intră în negocieri cu reprezentanţii protestatarilor
    aflaţi în faţa Comitetului Judeţean de Partid. Printre revendicările acestora se numără: demisia lui Nicolae Ceauşescu şi a guvernului, organizarea alegerilor libere, reformarea învăţământului şi libertatea absolută a presei, Radioului şi Televiziunii, anchetarea şi condamnarea tuturor celor răspunzători pentru represiunea armată din zilele de 17, 18 şi 19 decembrie, eliberarea deţinuţilor politici, înapoierea morţilor pentru a fi îngropaţi creştineşte. fără a se ajunge la nici o înțelegere din cauza inflexibilității lui Dăscălescu.
    Apar manifestări revoluționare și în alte orașe din Banat: la Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Deta. La Lugoj se înregistrează victime ale represiunii.
    Spre seară, începe operaţiunea de eliberare a primelor persoane reţinute în timpul evenimentelor de
    sâmbătă şi duminică.
    La Operă, devenită centrul Revoluției în Timișoara, este elaborată Proclamaţia Frontului Democratic Român.
    Radio Europa Liberă transmite un apel la solidaritate pentru cauza Revoluţiei, prin care cere tuturor românilor să aprindă a doua zi, la ora 19, o lumânare la fereastra fiecărie case, pentru morţii Timişoarei.
  • ora 19 – La Televiziunea Română este difuzată o cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu. Având alături pe Elena Ceaușescu și alți fruntași ai CPEx, Ceaușescu condamnă acțiunile protestatare de la Timişoara, pe care le consideră opera agenturilor străine de spionaj, menite să doboare regimul comunist și să dezmembreze România. El anunță măsuri drastice de represiune.
  • Ceaușescu ordonă gărzilor patriotice din unele judeţele Olteniei să intervină în forţă la Timişoara.
  • Este proclamată starea de necesitate pe tot cuprinsul judeţului Timiş. Se hotărăște organizarea de mitinguri pentru condamnarea Revoluţiei din Timişoara.
  • ora 24 – Nicolae Ceauşescu convoacă la sediul CC al PCR din Bucureşti pe reprezentanţii ambasadei URSS pentru a le cere retragerea agenţilor sovietici din Timişoara. În noaptea de 20 spre 21 decem­brie 1989, la ordinul lui Ceaușescu, mii de muncitori din Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal sunt îmbrăcaţi în uniforme de gărzi patriotice, înarmaţi cu bâte şi trimişi cu trenuri speciale spre Timişoara.
  • Și a fost seară, și a fost dimineață. Ziua a cincea…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php