JOIA NEAGRĂ pentru istoricul MARIUS OPREA

3 1.310

A fost ”joia neagră” și pentru istoricul Marius Oprea. Acesta a părăsit, definitiv, biroul de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, instituție pe care, în 2005, el însuși a fondat-o. El a scris pe Facebook un impresionant text, în urma evacuării sale, la dispozițiile directorului IICCMER, Alexandra Toader, omul președintelui Iohannis implantat în fruntea acestui institut.

”Joia neagră. A fost, într-adevăr, și pentru mine. Mi-am luat la revedere de la biroul de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, unde mi-am petrecut, în calitate de ”detașat”, ultimii opt ani și jumătate ai vieții. Am strîns cu grijă toate lucrurile adunate în acești ani, în speranța (din ce în ce mai îndepărtată) de a popula cu ele un muzeu al comunismului.

Cele mai dragi îmi sînt o straiță, un peretar și un mileu împletit stîngaci de bătrîna văduvă a partizanului Traian Ihuț, vîndut la ceas de seară și ucis de Securitate, care mi-au fost încredințate de fiica acesteia”, a scris Marius Oprea, într-un mesaj emoționant.

El a vorbit despre ultimii ani petrecuți la IICCMER: ”Acești opt ani au fost ani grei, dar și ani frumoși. Am scris multe cărți despre comunism, întruchiparea Răului și, alături de prietenii mei nedespărțiți Gheorghe, Gabi, Horațiu și Paul, am cutreierat cărările patriei, în căutarea celor uciși de Securitate”. În final arată cum, simbolic, a fost evacuat din fostul birou.

”După ce mi-au luat locul de muncă, m-au silit să-mi ”evacuez” biroul tocmai în Joia Neagră. Dar nu-mi pot lua amintirile din acești ani. Am trăit multe momente de pace, de liniște sufletească. Mă simt bine și acum, deși poate n-ar trebui. Un capitol s-a închis, se deschide un altul. Plecînd alungat de la IICCMER, nu plec din menirea mea. Și nu am, slavă Domnului, nici sufletul tulburat și nici vreo suferință a trupului – ceea ce este, după Epicur, rețeta fericirii.

Nu știu dacă la fel se simte și Andrei Muraru, fostul meu ”ucenic”, actual consilier prezidențial, acela care, așa cred eu, a instrumentat alungarea mea de la Institut – căci președintele Johannis și Alexandra Toader, cea pe care a delegat-o să-l reprezinte la CNSAS și apoi să preia IICCMER-ul sînt, în tot acest scenariu, actori secundari.

”Am greșit, vînzînd sînge nevinovat” (Matei, 27, 4), plînge Iuda în Joia Neagră. Eu nu sînt Iisus. Dar n-aș băga mîna în foc că, în rest, nu există comparație. Dumnezeu să-i ierte, căci și eu i-am iertat! Și să aibă și ei un Paște fericit. Dacă cred în Înviere”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Marius Oprea.

3 Comments
  1. IO...gerules says

    DIn pacate Securitatea aia de-atunci,pana prin 1964-65,era securitarea jidanilor care s-au aciuit pe tronul Romaniei.Pana atunci,din 1945 pana-n 1964 lagarele de exterminare din Romania;Gherla,Aiud,Canalul dunarea Marea Neagra,Targu Ocna,Pitesti,Rahova,Vacaresti….Doamner ca nu se mai termina insiruirea punctelor mortii,au fost „Citadelele”evreilor cominternisti de zdrobire a neamului romanesc.Romanii nu trebue sa uite asta.

  2. IO...gerules says

    Oare romanii sau ingerul lor pazitor mai pot rabda reinstaurarea torturii pe teritoriul Romaniei?Virusul asta bestial oare nu se arunca si la gatul confratilor sai,bestiile cu doua picioare care n-au nici un Dumnezeu,nu au nimic omenesc,care nu se pot bucura de succesele,de bucuriile altora ci doar de actiunile lor criminale pe care le considera acte de viata,acte normale.Virusul asta nevazut,din pacate s-a instalat ca la masa acasa in Presedintele Romaniei si-n toata protipendada cu minte si sufelete minuscule aciuite la carmele poporului roman.

  3. IO...gerules says

    Cu mare durere in suflet se vede vidul unei emulatii nationale.Patriotii,care mai svacnesc printre bicele nevazute ale unei minoritati ce rupe din trupul si sufletul neamului nostru,se macina in singuratate pentru salvarea neamului sau de sub copita bifurcata a diavolului.Cu amara tristete se vad,in realitatea existentei actuale a Romaniei,cele mai abjecte si negre imagini ale vietii unui popor care a creat in maretia lui Gradina Maicii Domnului din cele mai vechi timpuri.Dar se pare ca spiritualitatea trecuta a omenirii inaltata la cer,in vesnicie se materializeaza in esente ale omeniei cuprinzand intregul Mapamond,care in aceste clipe se zbate sa iasa la lumina ca florile Primaverii de sub mantia de ghiata si intuneric a iernii efemere.Doamne…/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php