Societatea civilă critică limitarea libertății religioase prin Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020

1 2.840

Societatea civilă creștină cere autorităților statului român să renunțe la măsurile restrictive prin care a fost obstructionat accesul creștinilor in lăcașurile de cult, aducându-se astfel o gravă atingere dreptului la libertatea religioasă asa cum este el garantat de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, mesajul semnat de importante organizații ale societății civile se vrea un semnal adresat ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, care trebuie sa știe ca pot conta pe societatea civilă.

Comunicatul a fost lansat odată cu afișarea, în București și Cluj, de către reprezentanți ai organizațiilor semnatare, a unui mesaj scris. Acesta a fost afișat la București, în mod simbolic, în fața Catedralei Mântuirii Neamului.

„În aceste zile de restriște pentru Neamul Românesc și pentru sufletul omenesc de pretutindeni, solidari cu frații noștri din țară sau din afara granițelor, fiind conștienți de menirea noastră ca reprezentanți ai societății civile și mădulare ale Bisericii Strămoșești, adresăm această chemare deopotrivă conducerii Statului Român și înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Întreaga creștinătate din România este tulburată și privește cu îngrijorare modul în care măsurile adoptate până acum de autorități afectează desfășurarea activității liturgice în biserici, aducând gravă atingere, în ultimă instanță, exercitării dreptului fundamental la libertatea de gândire, de conștiință și de religie, așa cum este el garantat în Constituție și de către Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

De-a lungul zbuciumatei istorii a neamului românesc, în nenumăratele momente de nenorocire și pericol, Biserica a reprezentat ultimul și cel mai sigur refugiu al poporului român, care a găsit aici alinare și totodată sursa tăriei de a rezista și a trece peste vicisitudini, dăinuind peste veacuri. Poate tocmai de aceea, de-a lungul vremii, Biserica a fost ținta atacurilor tuturor vrăjmașilor destinului românesc.

Tot astfel, și în această perioadă, vedem cum o anumită parte a mass-media, la unison cu voci civice care și-au făcut o profesiune de credință din atacarea Bisericii Ortodoxe Române, profitând de contexul psihologic colectiv generat de pandemia de coronavirus, au creat o atmosferă de presiune susținută. Au reușit astfel să determine din partea autorităților luarea unor măsuri de obstrucționare a vieții bisericești și împiedicarea participării creștinilor la slujbele Bisericii. Acest fapt este fără precedent în istoria noastră, nici măcar totalitarismul comunist nemergând până într-acolo.

Noi considerăm aceste măsuri ca neîntemeiate în raport cu situația reală. Ne aflăm în Postul Mare și ne apropiem tot mai mult de sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Cerem cu fermitate autorităților să manifeste discernământ și înțelepciune, renunțând la acele măsuri care obstrucționează activitatea liturgică și pastorală din biserici, și care nu fac decât să genereze tulburare și tensiuni. Românii s-au obișnuit să renunțe la multe, inclusiv la bunurile de strictă necesitate, dar lucrul la care nu au renunțat niciodată a fost credința lor strămoșească. O eventuală interzicere a accesului la sfintele slujbe este ultimul lucru care se mai poate impune societății românești.

Creștinii au nevoie de accesul la Sfintele Taine, la pacea harică pe care doar Biserica le-o poate oferi. Biserica Ortodoxă Română a constituit întotdeauna un partener viabil al statului român întru stabilitatea, ordinea și pacea socială. Astăzi, mai mult decât oricând, Biserica are nevoie să știe că fiii ei sunt prezenți și se poate bizui pe ei. Iar autoritățile de stat trebuie să înțeleagă că în menținerea echilibrului social atât de necesar gestionării acestei situații dramatice, rolul Bisericii este esențial într-o țară majoritar ortodoxă.

În aceste condiții, cerem autorităților în drept modificarea articolelor din Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020, prin care accesul credincioșilor la Sfânta Împărtășanie în lăcașurile Bisericii Ortodoxe Române a fost îngrădit.

Dumnezeu să binecuvânteze România și să ne ocrotească pe toți în aceste vremuri de restriște!”

Organizațiile cosemnatare ale acestui comunicat:

Grupul NOI
Asociația Noua Dreaptă
Comunitatea Identitară
Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mc. Gheorghe Purtătorul de Biruință Fundația Ion Gavrilă Ogoranu
Asociația
Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei
Asociația Calea Neamului

1 Comment
  1. Moraru Ionut says

    Se alatura cosemnatara si Asociatia Fratia de Cruce
    Presedinte Ionut Moraru

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php