Imaginea cu statuia lui Mihai Viteazul „săltată” de macarale este o ruşine pentru Oradea!

0 446

Ceea ce s-a întâmplat la Oradea este un atentat la patriotismul românesc şi o ruşine pentru oraşul de pe Criş. Acum câţiva ani când s-a vehiculat ideea mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii am scris că nu este o idee bună şi româneasă.

Culmea atunci s-a propus mutarea statuii voievodului unirii de la 1600 în cimitirul din Oradea, o formă de batjocură şi umilinţă la adresa sentimentelor naţionale. Cu toate protestele asociaţiilor româneşti, municipalitatea locală a decis înlăturarea statuii lui Mihai Viteazul şi mutarea într-o altă locaţie, dar nu imediat, ci după o aşa-zisă restaurare care poate dura ani sau decenii. Oradea nu va mai avea în centrul oraşului simbolul primei uniri a românilor. Imaginea cu statuia lui Mihai Viteazul „săltată” de macarale este o ruşine pentru Oradea. Nu ştiu ce a fost în capul primarului Ilie Bolojan să aprobe acest atentat simbolic la siguranţa morală naţională, că în cel al arhitecţilor, care au propus mutarea, nu au fost  idei patriotice de iubire pentru Mihai Viteazul, poate doar gânduri înverzite de pe la fundaţii străine? Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea a fost amplasată în 1994 în Piața Unirii. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și turnată din 8,5 tone de bronz. Banii pentru statuie au fost strânși de Asociația Culturală “Mihai Viteazul” din Oradea, din contribuțiile militarilor și personalului civil din 13 unități militare aparținând Diviziei 11 mecanizata “Carei”, din cadrul Garnizoanei Oradea.

E firesc ca cei mai vocali protestatari împotriva înlăturării statuii lui Mihai Viteazul să fie foste cadre militare în rezervă şi retragere. Statuia lui Mihai Viteazul este un simbol pentru Oradea. În noiembrie 1997 în faţa ei am depus personal jurământul militar ca soldat TR împreună cu întraga garnizoană Oradea. Pentru mine imaginea unui Mihai Viteazul înlănţuit de curelele unei macarale e ca un cuţit în inimă. Municipalitatea din Oradea a luat această decizie în anul Centenarului, când oraşul a fost eliberat de Armata Română condusă de generalul Traian Moşoiu, în 1919. Înlăturarea statuii lui Mihai Viteazul să fie, pe lângă un atentat la sentimentul naţional românesc, şi o chemare simbolică la separatism faţă de România? Ce face SRI Bihor, “dorm” ofiţerii în cazul acestui atentat provocator simbolic la adresa unităţii naţionale şi a sentimentelor românilor? Cine sunt cei ce-şi permit să batjocorească memoria lui Mihai Viteazul la Oradea? Sunt întrebări la care o anchetă a parchetului general trebuie să dea răspunsuri? Felicitări candidatului independent George Simion care s-a deplasat urgent la Primăria Oradea să ceară explicaţii celor care au pus la cale batjocorirea unui simbol al unităţii românilor. Din păcate este singurul candidat care s-a sesizat faţă de samavolnicia antinaţională de la Oradea. Cine nu mai doreşte unitatea României, domnule preşedinte Klaus Iohannis?

 

de Ionuţ Ţene NapocaNews

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php