Renumitul psihiatru Traian Neamțu, fost deținut politic, condus pe ultimul drum

1 375

 

 

 

Traian Neamţu, renumit medic psihiatru din Cluj, fost deţinut politic şi luptător pentru păstrarea memoriei celor care au luptat împotriva comunismului, a fost condus joi pe ultimul drum.

Este regretat de toţi cei care l-au cunoscut, iar cei de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îl compară cu alţi eroi ai Transilvaniei, precum Corneliu Coposu.

Pentru opiniile sale de om liber, Traian Neamţu a suferit zece ani în temniţe şi lagăre de muncă forţată, inclusiv la Gherla şi Periprava. Apoi a reuşit să-şi contureze o carriera medicală remarcabilă.

Deţinut politic închis, pentru convingerile sale anticomuniste, în penitenciarele de la Gherla, Cluj, Galaţi şi mai apoi torturat în lagărele de muncă de la Periprava şi Balta Mare a Brailei, Traian Neamţu a mărturisit apoi cu mult curaj despre cele îndurate. În cartea sa de memorii este pomenit şi numele comandantului de lagăr Ion Ficior, printre puţinii care au fost recent condamnaţi în justiţie pentru crime împotriva umanităţii.

Eliberat în 1964, odată cu toţi ceilalţi deţinuţi politici, Traian Neamţu a reuşit să se înscrie la Facultatea de Medicină din Cluj. Apoi şi-a dedicat viaţa cercetării medicale şi, după ’89, recuperării datelor despre camarazii săi de suferinţă.

Medic de renume, a lăsat în urma peste 150 de studii ştiinţifice, iar timp de trei decenii a condus Centrul de Sănătate Mintală din Cluj. Prin eforturile lui, s-a ridicat Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din faţa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Şi tot el a contribuit din plin la reamenajarea aşa-zisului cimitirul al robilor de lângă Cărămidăria Gherla, locul de veci al deţinuţilor ucişi în puşcăria comunistă.

1 Comment
  1. ANTIPUTIN says

    Dumnezeu sa’l odihneasca cu dreptii !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php