CEDO decide contra unor părinți germani care își educau acasă copiii

2 425

Note de caz. Cauza privește interdicția educației acasă (homeschooling) conform legii germane

Ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și-a anunțat decizia în cauza Wunderlich c. Germania. Curtea a decis că autoritățile germane nu au violat niciunul din drepturile fundamentale ale familiei petiționare.

Familia Wunderlich (în față) împreună cu reprezentanții legali. Foto ADF International

Sumarul cauzei

În dimineața zilei de 29 august 2013, un grup de 33 de ofițeri de poliție au intrat cu forța în casa familiei Wunderlich de lângă orașul german Darmstadt. Au smuls cu forța toți cei 4 copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani și i-au bruscat pe părinți, nepermițându-le nici măcar să le spună copiilor câteva cuvinte de întărire.

„Crima” familiei consta în aceea că părinții își educau acasă copiii, ceea ce în Germania este interzis în baza unei legi datând din 1918. De atunci însă, guvernul de la Berlin a semnat pacte și tratate internaționale care protejează explicit dreptul părinților de a alege maniera în care își educă copiii sau le sunt educați. Germania nu a onorat aceste aranjamente, urmărind în instanță familii precum Wunderlich, care își educă acasă copiii.

Dirk și Petra Wunderlich au considerat că mediul de acasă este cel optim pentru copiii lor și pentru a le preda bazele învățăturii creștine. Familia a migrat în diverse locuri din Europa de câteva ori pentru a-și putea pune în practică viziunea despre educație, iar atunci când au revenit în Germania, autoritățile le-au reținut pașapoartele. La reînceperea anului școlar 2013, copiii au fost luați și puși în custodia temporară a statului.

Părinții și-au redobândit drepturile după o lungă și dificilă procedură care a durat peste 3 ani, la capătul căreia s-a demonstrat că copiii nu numai că nu fuseseră „în pericol” deloc, dar fuseseră educați temeinic și echilibrat.

Mai mult, custodia este restituită doar parțial și sub condiția trimiterii copiilor la o instituție de învățământ.

La 14 aprilie 2015, familia a reclamat cauza la CEDO, cu o plângere pentru violarea vieții private și de familie (art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului) ca și a dreptului părinților de a-și educa copiii în conformitate cu convingerile lor religioase și filosofice (art. 2 al primului Protocol adițional la Convenție).

Organizația juridică ADF International și Asociația pentru Apărarea juridică a educației acasă (HSLDA) au acceptat să reprezinte cazul familiei Wunderlich în fața instanțelor germane și ulterior a Curții de la Strasbourg.

Pe 31 ianuarie 2017, în întâmpinarea remisă CEDO, guvernul german apreciază că trimiterea forțată a copiilor la o școală de stat a fost justificată, copiii urmând astfel „să învețe să aibă relații cu cei care gândesc diferit”.

Ieri, 10 ianuarie 2019, Curtea a decis împotriva familiei germane, lăsând petenților opțiunea adresării la Marea Cameră, cea mai înaltă instanță a CEDO, pentru apel.

„Suntem extrem de dezamăgiți de decizia Curții. Nu respectă dreptul părinților din întreaga Europă de a-și crește copiii fără o interferență disproporționată din partea statului. Petra și Dirk Wunderlich au dorit doar să-și educe copiii conform cu propriile convingeri și au decis să educația acasă ar fi cea mai bună formă de a o face. Sfătuim acum familia cu privire la opțiunile pe care le au, inclusiv să ia în considerare apelul la Marea Cameră a CEDO”, a declarat Robert Clarke, Director la ADF International și consilierul principal al familiei petiționare.

La concluziile avocaților ADF (Notele de caz) adăugăm că din punctul nostru de vedere Curtea neagă principiul liberal al dreptului natural, acela că familia a precedat, istoric, statul. În aceasta rezidă, prin întinderea și importanța sa, efectul nefast al deciziei CEDO în dosarul Wunderlich.

 

sursa: Cultura Vieții

2 Comments
  1. Ionut Moraru says

    Am si eu un prieten care isi educa cei doi copii de 12 si 13 ani acasa cu profesori, etc. Ma gandeam sa-l dau pe mana militiei mama lui de legionar!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php