Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Referendumul a trecut, din punct de vedere moral.

2 374

 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comentat într-un interviu la TVR din cadrul emisiunii „Universul Credinței” rezultatul Referendumului de săptămâna trecută, explicând de ce  acesta nu este un eșec al Bisericii și în niciun caz o victorie a „progresiștilor” (comuniștilor). 

Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Consider că din punct de vedere moral acest Referendum a trecut”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Să nu uităm că au ieșit la vot aproape patru milioane de oameni. Dar numărul celor care ar fi putut vota nu este cel vehiculat, cel de 18 milioane. În România suntem deja mult mai puțini. Suntem în jur de 15 milioane; știm foarte bine că în diaspora nu se poate vota articulat, coerent, pentru că distanțele sunt uriașe și foarte puține. De aceea, consider că din punct de vedere moral acest Referendum a trecut”, a adăugat Vasile Bănescu, arătând că, „în niciun caz nu se pune problema unei așa zise victorii a progresismului în România” și că „majoritatea oamenilor din România, și, conform sondajelor, gândesc căsătoria și familia în termeni firești.”

Vasile Bănescu a vorbit despre „avalanșa de manipulări deversate în societate”, dar și despre„discursurile extrem de ideologizate” ale unor politicieni, prin care au fost ofensate milioane de români.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de ActiveNews, s-a referit în mod special la declarațiile președintelui Iohannis, care, după Referendum, afirma că „România a avut de trecut un test important, iar pacea socială a fost afectată de o perioadă de tensiuni care au precedat referendumul pentru modificarea Constituției, iar când pacea socială este tulburată, întreaga societate are de suferit”.  În atacul lansat asupra susținătorilor Referendumului, șeful statului, care a invocat „unitatea poporului” , a sugerat că această campanie pentru Referendum a fost una a „spaimelor și tulburărilor provocate de pericole imaginare”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei afirmă că s-a simțit ofensat de afirmațiile președintelui, din gura căruia a aflat că motivele grave ale Referendumului privesc „primejdii imaginare”. La începutul campaniei pentru Referendum, Klaus Iohannis i-a catalogat pe autorii inițiativei drept o mână de „fanatici religioși”.

„M-a mirat însă să constat apariția unor discursuri, aș spune excesiv de ideologizate, din partea unor oameni politici, în România. Mă refer acum la o persoană, care într-un fel a ofensat milioanele de oameni care gândim în termeni curați familia și căsătoria.  Da, eu personal m-am simțit ofensat când am aflat că am o imaginație excesiv de bogată, în care plutesc dezordonat „primejdii imaginare”. Nu! Corectitudinea politică, marxismul cultural, violențele anticreștine, acestea nu sunt primejdii imaginare. Faptul că unor copii de grădiniță li se livrează noțiuni de homosexualitate, faptul că se încearcă schimbarea unor valori precum familia și căsătoria, acestea nu sunt primejdii imaginare, sunt primejdii reale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vorbind despre miza uriașă a rezultatelor, Vasile Bănescu a avertizat că „vom vedea în curând efectele, din păcate nocive, pentru societatea românească, pentru sfera publică morală, ale netrecerii acestui Referendum”.

Rafael Udriște, realizator al emisiunii Universul Credinței, amintește că președintele Iohannis a declarat după Referendum că „Discriminarea unei minorităţi doar pe baza faptului că nu are aceleaşi credinţe, valori, religie sau origine ca majoritatea reprezintă o abordare care ne duce cu gândul la anii întunecaţi ai dictaturilor. Atunci când pacea socială este pusă în pericol, şi avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituţiei, este nevoie de o abordare matură şi o deschidere către dialog a tuturor actorilor relevanţi din societate. Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii şi asumarea faptului că numai prin toleranţă putem depăşi, împreună, acele falii care riscă să ne dezbine. Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre şi să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru! Să facem pentru toţi românii o ţară în care să trăim în bună înţelegere, fără spaime şi tulburări provocate de pericole imaginare!”.

via Ziaristi Online

2 Comments
  1. IO...gerules says

    Petre Tutea ar spune despre cuvantarea Presedintelui Iohanis cam asa cred:aluviunile de ura sant ingramadite la marginea paraului tasnit din tevile sparte ale propagandei celor care urasc Romania.Se observa acum o mare diversiune lansata de acesti razboinici cu neamul romanesc.Se intensifica starea de teama a societatii romanesti pe teritoriul patriei lor.Exercitii impotriva cutremurelor ca impotriva bombardamentelor.Cutremurele sant fenomene divine sau tzunamii artificiali creati in templele gigantice create de unii jidani impotriva lumii;Poluarea care ai alunga pe oraseni din cetatea lor sa se duca in lumea larga.Numai jidanii pot supravietui boereste in aceste cetati infestate de poluare,romanii nu.Aparitie de peste porcine,aviare si maine poimaine de pesta goimilor.Domnilor,fratilor,vecinilor,supravietuitorilor acestor neguri de istorie TRZITI-VA.Puneti mina pe orice si nu va parasiti Tara pentyruca nicaieri pe acest Pamant nu ve-ti mai gasii una la fel,care sa vibreze si sa domine Dumnezeiesc sufletele voastre.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php