REVOLTĂTOR! Crucea de pe Vf. Moldoveanu a fost doborâtă în ajunul Zilei Crucii…

5 943

de Sorin OLARIU

În ziua de 14 septembrie 2018, chiar de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, ne-a parvenit o știre tristă pentru memoria luptei anticomuniste.

Cu o zi înainte, pe 13 septembrie (probabil deloc întâmplător, fiind chiar ziua lui Corneliu Zelea Codreanu, unul dintre cei mai aprigi luptători contra comunismului și apărător al creștinismului românesc și european), Salvamont Argeș împreună cu militarii Batalionului 33 Vânători de munte Posada au „curățat” platoul de pe Vf. Moldoveanu. Mai exact, au înlăturat Crucea în cinstea eroilor anticomuniști pusă în 1994 și indicatoarele vechi, instalând un catarg și realizând un postament cu o placă. Din pozele puse pe internet, se pare că la acțiune a participat și un preot,  care s-a dovedit insensibil la profanarea unei cruci care de 24 de ani dăinuia pe acoperișul României în memoria eroilor anticomuniști ce au luptat în acești munți contra comunismului ateu.

Pentru informarea generală, se cuvine o scurtă istorie despre această cruce de cinstire a eroilor.

Crucea a fost realizată la Sibiu, exact acum 24 de ani, la sfârșitul lunii septembrie 1994, de către artistul plastic și fostul deținut politic Cornel Deneșan (19 ani și 5 luni închisoare pentru luptă anticomunistă). La 7 octombrie 1994 , părintele Ionel Florea (23 ani de închisoare politică), împreună cu un grup de sibieni – Emanoil Băncescu – fost deținut politic , Cornel Deneșan, ing. Sorin Olariu , ing. Adrian Banu, Marius Micu, Sorin Topa, Cătălin Tămaș și Radu Frățilă au sfințit crucea dedicată memoriei eroilor anticomuniști. Ascensiunea pentru înălțarea crucii pe vârful Moldoveanu a fost făcută, din motive obiective, doar de tinerii Radu Frățilă din Sibiu și Marius Micu din Mediaș, pe parcursul a două zile: 29-30 octombrie 1994. A fost un efort deosebit în aceea toamnă târzie și, cu ajutorul lui Dumnezeu, cei doi au reușit un lucru remarcabil pentru memoria eroilor anticomuniști și o ascensiune deosebită prin purtarea crucii și a logisticii necesare montării acesteia .

Deși nu s-a făcut vâlvă, așa cum poate s-ar fi cuvenit, de semnificația acestei cruci, toți montaniarzii care au ajuns în ultimii 24 de ani pe Vf. Moldoveanu s-au închinat în fața acestei cruci, ca mulțumire pentru reușita unei ascensiuni periculoase. Într-o epocă a marxismului cultural și a corectitudinii politice, de impunere a secularizării și a distrugerii a tot ce e creștin și românesc, suntem îndreptățiți să bănuim că există alte motive în spatele acestei acțiuni de înlăturare a unei cruci de pe acoperișul României. Iar explicațiile puerile, precum că semăna cu un „templu budist” , că era mizerie, că erau inscripții ori că sunt sau nu sunt cruci pe alte vârfuri muntoase din Europa, nu justifică în nici un fel înlăturarea unei cruci.

Fără a culpabiliza intenția de reamenajare a unui important obiectiv turistic național sau a minimaliza efortul celor de la Salvamont Argeș și al militarilor din Batalionul 33, credem că acțiunea, desfășurată la o dată simbolică, are în spate corectitudinea politică și demitizarea valorilor naționale și creștine. De aceea, credem că este necesar să continuăm să luptăm împotriva acestui fenomen, cu toate resursele umane și spirituale, pentru păstrarea valorilor naționale și creștine românești .

5 Comments
 1. IO...gerules says

  Jidanii topae de bucuirie:Ah,le-am facut-o si pe asta goymilor de romani.Cei cae au daramat-o pe motive puerile si ascunse,pot sa inalte alta care sa nu mai semene cu un”templu budist”.pui de caini turbati ce sant,le pica cu great cand vad o cruce crestina.Ar trebui ca toata tara sa fie impazita cu cruci ca pe Moldoveanu.Ii vor aresta pe toti romanii pentru credinta lor?

 2. CALIN EUGEN says

  Le este frica si de legionarii morti…Cum sa faci un asemenea gest?…Si mas-media tace…Doamne,iarta-ne ca ne omoram eroii!(ptr. a cata oara?)

 3. ROMÂN says

  Azi mîine, ne trezim, ca vor face sa dispara si reprezentativa imagine, a chipului lui Decebal,situat pe malul Dunarii.
  Asa sa le ajute DUMNEZEU.

 4. Dumitru Cristian Lantos says

  buna
  stie cineva unde este crucea momentan?
  srietim pe facebook Dumitru Cristian Lantos
  Credinta si Onoare

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php