Zece eroi ai Rezistenței căzuți în luptă cu Securitatea, reînhumaţi la Alba Iulia

1 341
FOTO: Adevărul

23 august, zi cu semnificații tragice în istoria poporului român și a Europei, a însemnat ieri, la Alba Iulia, o reparație morală de mult așteptată. Zece eroi, luptători în rezistența armată anticomunistă, căzuți în confruntări directe cu Securitatea în preajma anului 1950, au fost reînhumați creștinește și cu onoruri militare în mausoleul construit de autoritățile locale în curtea Catedralei Unității Naționale.

FOTO: Adevărul

Manifestarea s-a desfășurat în prezența fostului președinte al României, dl Emil Constantinescu, a președintelui AFDPR și subsecretar de stat Octav Bjoza și a membrilor echipei IICCMER care au muncit ani de zile pentru idetificarea și deshumarea celor zece eroi: Marius Oprea, Gheorghe Petrov, Gabriel Rustoiu, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza, precum și a președintelui IICCMER, dl Radu Preda.

Ceremonia religioasă a avut loc cu participarea unui sobor de preoți ortodocși avându-l în frunte pe Înalt Preasfinţitul Irineu, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Greco-Catolice de Alba Iulia şi Făgăraş şi respectiv ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia (cei zece luptători au aparținut acestor trei confesiuni).

FOTO: Adevărul

La eveniment au fost prezenţi şi primarul Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Dumitrel, prefectul Judeţului Dănuţ Hălălai şi alți demnitari locali.

Luptătorii anticomuniști căzut ucişi în timpul unor confruntări armate purtate în cursul anul 1949 cu forțele Securității și Miliției, pe teritoriul localităţilor Bistra, Mesentea şi Cricău. Osemintele lor au fost deshumate, după îndelungi investigații, în anii 2015-2017, în urma unor acţiuni de teren desfăşurate de IICCMER.

Evenimentul a fost avut loc pe fondul lucrărilor celui de-al XXV-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care se desfăşoară la Alba Iulia în perioada 22-24 august 2018.

FOTO: Adevărul

FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

 

1 Comment
  1. CALIN EUGEN says

    Suferinta uneste…Ceea ce au facut cei zece este advaratul ecumenism ! Cu Dumnezeu inainte!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php