24 IUNIE 1927. Înfiinţarea Legiunii Arhanghelul Mihail

4 635
Întemeietorii Legiunii Arhanghelul Mihail, cunoscuţi drept „Văcăreştenii” sau „Cei 5 de la Văcăreşti” (de fapt 6, dar Tudose Popescu decedase cu puţin timp înainte de înfiinţarea Legiunii); Corneliu Zelea Codreanu, Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă.

„În mijlocul acestor frământări şi ceasuri de răscruce ne-am adus aminte de icoana care ne-a ocrotit în închisoarea Văcăreşti.
Ne-am hotărât să strângem rândurile şi să continuăm lupta sub protecţia aceleaşi Sfinte Icoane. În acest scop, ea a fost adusă la căminul nostru din Iaşi, din altarul bisericii Sfântul Spiridon, unde o lăsasem cu trei ani în urmă.
La aceste gânduri, grupul “Văcăreşti” s-a alăturat imediat. Peste câteva zile am convocat la Iaşi pentru vineri 24 iunie 1927, ora zece seara, în camera mea din str. Florilor nr. 20, pe Văcăreşteni şi pe puţinii studenţi care mai rămăseseră legaţi de noi.
Într-o condică, cu câteva minute înainte, scrisesem următorul ordin de zi, numerotat cu nr. 1:
“Astăzi, vineri 24 iunie 1927 (Sf. Ion Botezătorul), ora zece seara, se înfiinţează: LEGIUNEA ARHANGHELULUI MIHAI, sub conducerea mea. Să vină în aceste rânduri cel ce crede nelimitat. Să rămână în afară cel ce are îndoieli.
Fixez ca şef al gărzii de la Icoană pe Radu Mironovici,
Corneliu Zelea Codreanu”.
Această primă şedinţă a durat un minut, adică atât cât am citit ordinul de mai sus, după care cei prezenţi s-au retras, rămânând ca să cugete dacă se simt destul de hotărâţi, şi tari sufleteşte, pentru a păşi într-o asemenea organizaţie unde nu era nici un program, singurul program fiind viaţa mea de lupte de până atunci şi a camarazilor mei de închisoare.”

4 Comments
  1. dec says

    ….cea mai mare isprava pe care au realizat-o romanii in ultimile secole! Aici ar trebui sa se concentreze tinerii romani daca nu vor sa devina sclavi pe planatiile neo-marxistilor jidani si/ sau jidaniti!

  2. DAN BOGHIU says

    A SOSIT TIMPUL DE A ESVALUI TINERETULUI CE A INSEMNAT SI INSEAMNA MISCAREA LEGIONARA.S,A TRAIIT IN BESNA COMUNISTA ZECI DE ANI SI TINERETUL NU A AVUT PRILEJUL DE A CUNOASTE TRECUTUL EROIC AL MISCARII LEGIONARE..SANGELE MIILOR DE EROI NU A FOST VARSAT DE LEGIONARI,IMPLININD JURAMANTUL DAT PENTRU NELIMITATA CREDINTA.
    AU TRECUT 90 ZECI DE ANI ,DE LA INFIINTAREA MISCARII LEGIONARE.ANI DE SACRIFICIU SUPREM CARE TREBUIE DESVALUIT NOILOR GENERATII LOZINCA INSA RAMANE SA FACI CAPITANE O TARA CA SOARELE SFANT DE PE CER,,MOTA SI MARIN AU FOST PRIMII LEGIONARI CAZUTI PENTRU CREDINTA
    DAN BOGHIU
    COMANDANT LEGIONAR
    MEMBRU IN CONSILIUL POLITIC
    MEMBRU CONSTRUCTIEI MOTA MARIN DE LA AJADAHONDA

  3. Liliana says

    Corneliu Zelea Codreanu, Darul lui Dumnezeu pentru România, Mișcarea Legionară, cea mai profundă generație care cred că a existat pe pământurile noastre. Să rupem tăcerea nu numai noi cei mici și cei care au capacitatea de a face acest gest. Numai așa vom reuși să ieșim din mlaștina în care ne zbatem de ani de zile.

  4. IO...gereules says

    Cred ca ar trebui sa se prezinte lumii si tineretului,in special,cele doua mari personalitati de esenta ale neamului romanesc:Mihai Eminescu si Corneliu Zelea Codreanu.Ei reprezinta doua linii de cale ferata,care sustin toata povara ,inteligenta,frumusetea si geniul poporului roman si pe care le duc impreuna spre infinit,in eternitate.Prin Eminesu se poate face mai cunoscut mesagerul divin Corneliu Zelea Codreanu,paralele lasate de Domnul nostru Isus Cristos,Dumnezeul Lumii.Trebue publicata,in mod continu,ziaristica lui Mihai Eminescu,care reprezinta adevarurile lumii romanesti,fenomene tragice care din pacte s-au petrecut atat pe vremea marelui Eminescu,atat pe vremea lui C.Z.Codreanu si se petrec si in zilele noastre.Viata si opera lor trebue cunoscuta in paralel pentru a se intelege mai bine starea actuala si prognoza in viitoir a Romaniei.Numai luind exemplul lor Romania mai poate fi salvata de invazia lacustelor devoratoare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php