Martirii anticomuniști omagiați de Primăria Sector 2 și Fundația Ogoranu. 70 de ani de la marile arestări din 1948.

1 540

Primăria Sectorului 2 a fost, se pare, singura instituție publică organizatoare a unor manifestări cu ocazia Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Pe 14 mai, la Centrul Cultural Mihai Eminescu de pe str. Jean Louis Calderon nr 39, Primăria Sectorului 2, în parteneriat cu Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, a organizat o sesiune de comunicări dedicată împlinirii a 70 de ani de la marile arestări politice din noaptea de 14-15 mai 1948, când mii de tineri, mare parte a lor studenți, au fost aruncați în uriașa hecatombă a închisorilor și lagărelor comuniste.

Invitații au fost de marcă și au sporit prestigiul acestei manifestări: profesorul Radu Ciuceanu – fost luptător în rezistența armată anticomunistă, deținut politic între 1948 și 1963, care la vârsta de 90 de ani continuă să conducă Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului; Zoe Rădulescu – fiica luptătorului anticomunist Gogu Puiu, născută în detenție; istoricul Marius Oprea – omul care și-a dedicat întreaga viață aducerii la lumină a Adevărului, căutării celor exterminați de regimul comunist și aducerii în fața Justiției a vinovaților pentru acest genocid.

Viceprimarul Sectorului 2, dl Dan Cristian Popescu, omul căruia i se datorează această inițiativă a administrației publice locale, el însuși provenind dintr-o familie de anticomuniști, a vorbit în încheiere, exprimându-și speranța că în anii următori și alte instituții publice să urmeze acest exemplu, onorând așa cum se cuvine această zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Domnia sa a înmânat diplome de recunoștință din partea Primăriei Sectorului 2, foștilor deținuți politici prezenți la această manifestare, între care Zoe Rădulescu, Ileana Budimir, Radu Ciuceanu, Gheorghe Nichifor.

Seara a fost încheiată cu o un mic recital de melodii dedicate rezistenței anticomuniste, al prof. Radu Cozărescu.

Florin Dobrescu

1 Comment
  1. ANTIPUTIN says

    Tata Gavrile, din rai unde odihnesti
    Mai spune povesti supraomenesti
    Cu eroi, luptatori, cu fratii crestini
    Ce’nfruntara Vrajmasul intre verzile cetini

    Vesnica lui pomenire !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php