FOTO. Martirii temnițelor comuniste, comemorați de ziua lor

1 1.016

Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost marcată de societatea civilă printr-o manifestare comemorativă organizată în Piața Revoluției din București.

Lângă statuia lui Iuliu Maniu (el însuși martir al temnițelor) și în fața clădirii Ministerului de Interne (în ale cărei subterane  au fost torturați mii de opozanți ai regimului comunist), sute de bucureșteni s-au recules, omagiind memoria celor care și-au sacrificat tinerețea și viața luptând împotriva comunismului.

La inițiativa Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, căreia i s-au alăturat și alte orgaizații civice precum Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Frăția Ortodoxă, Noua Dreaptă, Camarazii, Frăția de Cruce ș.a., câteva ore au fost ascultate cântece din perioada Rezistenței și închisorilor politice, în timp ce chipurile martirilor erau proiectate pe un ecran.

Un sobor de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor au oficiat o slujbă de pomenire a tuturor martirilor ce au murit în închisorile și lagărele politice comuniste.

Dintre deținuții politici prezenți la manifestare, au luat cuvântul părintele Nicolae Bordașiu, pătimitor în temnițele comuniste, Zoe Rădulescu, fiica luptătorului Gogu Puiu, născută în detenție, și respectiv dl Gheorghe Nichifor, arestat în 1949 ca elev, membru al unei organizații clandestine de rezistență anticomunistă.

În finalul manifestării, participanții au pornit într-un Marș al Memoriei, purtând făclii aprinse și intonând imnuri dedicate celor căzuți, pe Calea Victoriei, pe Bulevardul Elisabeta, până la biserica Sf Ilie Gorgani, cunoscută ca loc de adunare, după 1989, al foștilor deținuți politici. Aici, pe treptele bisericii, s-a încheiat, în cântec și rugăciune, această primă manifestare memorială dedicată Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Biroul de presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

1 Comment
  1. IO...gereules says

    Nici-o reactie oficiala din partea mai marilor gusteri si nici ai presei,carpa de sters gusterii la fund.Nu asa trebue facut ci trecerea la incriminare a faptelor pe persoane,pe date cu efectele nocive in randul muncitorilor romani si adusi borfasii cu faptele lor, in fata multimii care va fi chemata la comemorarea distrugerii industriei,agriculturii, a invatamantului,a finantelor,a padurilor si a furtului aurului din bogatia pamantului romanesc,.Ziua cand petre roman a facut si a dres,ziua cand baseascu a vandut,cum si cui vapoarele romanesti,ziua cand iliescu a facut”sinergia”unirii banditilor intr-un Guvern provizoriu de teroristi,ziua caind isarescu a scos aurul din tara,in ce cantitate si unde este,ziua cand s-a dat liber,si de catre cine,la furtul lemnului din padurile Romaniei ..si asa mai departe Toti acestia sa fie chemati in fata multimii adunate cu mic cu mare sa dea socoteala, pentruca institutia justitiei in Romania este inexistenta,Multimea din strada va fi justitia.Pentru asa ceva sa iasa tot poporul roman de la caldurica minciunilor din televizoare si sa -si ceara inapoi ceace li s-a furat.Multimea sa iasa in strada nu pentru plans si sfinti,ei asi au locul lor bine determinat ,dar nu bocetele si divertismentul din gloata strazilor va face curatenie si dreptate in tara ci ridicarea adevarului si rasignit pe cruce in fata multimii si chemati criminalii sa dea socoteala in fata acesteia adunata in strada din proprie initiativa,nu platita de unii ca Seoros sa maifeste pentru nimic,,Numai astfel se va mai supravietuii in natia romana,altfel jidaniumea intrata pe sest,pe furis in Romania o va coplesii.Trebue aplicat principiul juridic de Numerus clausus in toate sectoarele vietii.Luati exemplu dela ungurii din Ungaria si in primul rand dela divinii legionari.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php