9 aprilie 1949. Este ucisă în chinuri, la Malmaison, Ecaterina Gâță

1 559

La 9 aprilie 1949, era ucisă în închisoarea Securității de la Malmaison, Ecaterina (Titi) Gâţă, şefa în clandestinitate a Cetăţuilor (organizația de fete și femei a Mișcării Legionare). Aceasta trăia o existență ascetică, presupunând abstinență și austeritate liber consimțită, intenționând să intre în monahism.

Una dintre puținele și neclarele fotografii cu Titi Gâță

 

Există indicii că în ancheta ei s-a implicat personal însăși Ana Pauker, interesată în mod deosebit de organizarea clandestină a femeilor legionare. Aceasta ar propus tinerei să trădeze, acceptând colaborarea cu comuniștii, la care Titi Gâță ar fi scuipat-o pe lidera comunistă. Ca urmare, Ecaterina Gâță a fost omorâtă, după ce a fost supusă unor cruzimi de neînchipuit, fiind torturată, violată, mutilându-i sânii și introducându-i un fier în vagin…

Cazarma Malmaison, astăzi. Foto: Florin Dobrescu

Ulterior, Securitatea a acreditat ideea că lidera legionară s-ar fi sinucis, fapt spulberat de mărturia Aspaziei Oţel Petrescu: “Lui Titi Gâţă i-a fost înscenată o sinucidere. Mama sa a fost chemată să-i recunoască cadavrul, ca să i-l poată da s-o înmormânteze. N-a avut putere să meargă şi l-a trimis pe feciorul ei. Când a intrat şi a descoperit-o, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se uite la gât. Nu era urmă de spânzurătoare, era urmă de degete, cum a fost sugrumată. S-a speriat atât de tare, încât a fugit. A venit la maică-sa, plângând în hohote, şi i-a spus: „Mamă, nu s-a spânzurat, a fost omorâtă! Nu este o pierdută în faţa Domnului, ci este o martiră!”

 

sursa: Muzeul Rezistenţei

1 Comment
  1. Olaru Ion says

    Alexandru Visinescu vrea sa fie eliberat din puscarie. Au fost 4,5 milioane de comunisti cu carnet rosu, care mai sunt in prezent in viata publica, unii au pensiii „speciale”, cum a avut si Alexandru Visinescu. Daca se iau aceste pensii „speciale” si se dau pensionarilor civili dar mai ales detinutilor politici, s-ar face un pic de dreptate. Mai sunt pensii „speciale” ce se dau „magistratilor”, in timp ce multi romani traiesc intr-o mizerie crunta din cauza saraciei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php