16 DECEMBRIE 1949. Zoe Rădulescu, venită pe lume în timpul execuţiei camarazilor tatălui său.

10 1.066

12794461_1588964521389395_3727901430502715782_n-572x600Zorii zilei de 16 decembrie 1949…

Este în jur de ora 6 dimineaţa. Într-o închisoare din România comunistă, într-o celulă rece şi umedă, se naşte un copil. Nimic din jur nu este obişnuit locului unde un copil trebuie să vină pe lume. Zidurile mucede, întunecate, nu poartă nici o lumină care să întâmpine noul născut. De pe priciurile acoperite cu paie şi învelite cu rogojini privesc, asemeni unor fantome, femei cu obrajii supţi şi ochii stinşi, înveşmântate în zdrenţe şi albite înainte de vreme. De dincolo de uşa de fier, zăbrelită, gardieni cu pecetea răutăţii pe chip şi arma la picior veghează, când şi când naşterea. Iar prin zăbrelele ferestrei întunecate, printre scândurile oblonului, pătrund la răstimpuri fulgi. Sunt florile îngerilor, rătăcite prin subteranele iadului, reamintind arătărilor ce-şi aşteaptă  osânda că se află în preajma Naşterii Domnului. Că şi El, asemenea pruncului din această dimineaţă, s-a născut în frig şi mizerie… Acum o mie nouă sute patruzeci şi nouă de ani…

S-a întâmplat. Uşor ca o geană a zorilor, a venit pe lume. Dar plânge, plânge în spasme de nepotolit. 

Istovită de anchete şi de naştere, mama sa rosteşte cu sfială mistică: „Zoe…” Frânturi din acea noapte caldă de iulie o năpădesc… Abia căsătorită, dormea alături de soţul său. În noaptea blândă, de vară, nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se întâmple. Nu mai ştie când soţul ei a sărit din pat, luând arma automată şi porthartul negru cu care venise, în urmă cu doi ani, de peste Cortina de Fier, pentru a ridica aromânii din Dobrogea într-o ultimă epopee eroică a dezrobirii… De astă dată nu în Pindul strămoşesc, ci aici, între Dunăre şi Mare. Înainte de a ieşi pe fereastră, zăbovise o clipă şi, alături de un sărut, îi lăsase testamentul său. Cîteva vorbe: „De va fi băiat, să-l cheme Hristu… Iar de va fi fată, să se numească Zoe…” Şi apoi dispăruse pentru totdeauna în întunericul de smoală. Nimeni nu ştia dacă pierise în jerba de lumini a ultimei grenade ce-i rămăsese după teribila bătălie, dintre un singur om şi un regiment al Trupelor de Securitate, ce uluise Cobadinul în acea noapte… Sau dacă reuşise cumva să scape, fugind, asemenea unui strigoi întunecat, spre apusul de unde venise cu misiuni de nimeni ştiute…

Femeile cu obraji supţi şi priviri stinse împresoară cu dragoste fetiţa chinuită parcă de un coşmar. Din veşmintele lor zdrenţuite îşi rup, pentru a face scutece pruncului născut în temniţă. În celula lor rece nu e brad de Crăciun şi nici podoabe nu sunt. Dar este rugăciune şi colind: „Peste fericiri apuse, / Tinde mila Ta,Iisuse. / Cei din închisori / Te aşteaptă-n zori / Să le-aduci lumină.”

Dar pruncul plânge. Plânge şi se zbate, de parcă n-ar putea ieşi din acel coşmar ce-o bântuie de undeva.., Din loc pustiu… Unde cocoşul nu cântă… Şi câinele nu latră…

***


iarna-extrema-la-corbu-11
O dimineaţă rece şi grea de neguri, aşa cum sunt zorii în preajma solstiţiului de iarnă. Prima geană de lumină încă nu s-a strecurat prin întunericul nopţii de iarnă ce întârzie să se destrame, parcă şi ea încremenită de gerul ce stăpâneşte ţinuturile dobrogene în această vreme a anului. Aburi grei, asemenea unor rugăciuni păgâne, se ridică de pe Lacul Siutghiol şi de pe marea ce-şi freamătă mugetul surd în zarea ce pare a sângera către răsărit. Nu se aude nici lătrat de câine şi nici cântec de cocoş pe această limbă de pământ aninată între ape ca între două tărâmuri ce nu se ating niciodată.

Şi din priveliştea împovărată de vaierul mării şi aburii ce se ridică asemeni unor jertfe din căţuie străvechi,  se desprind şaisprezece siluete, purtând lanţuri grele la mâini şi la picioare. Şaisprezece făpturi ce par ireale, rupte dintr-un basm străvechi, îşi târăsc crucea osândei, străjuite de baionetele ostaşilor cu stea roşie pe chipiu. Sunt cei şaisprezece comandanţi ai Haiducilor Dobrogei, ce au luptat sub comanda legendarului Gogu Puiu. Cavalerul negru al ţinuturilor dobrogene, întors în urmă cu doi ani de dincolo de Cortina de Fier, purtând în jurul său aura nepătrunsă a misterului misiunii primite de acolo, din Apus, de a ridica dobrogenii în vâlvătaia unei supreme insurecţii împotriva ocupaţiei sovietice, căzuse în vară, luptând cu Securitatea, la Cobadin.  Peste satele dobrogene se abătuse apoi furtuna arestărilor. Hăituiţi, cu familiile luate zălog de politruci, haiducii fuseseră capturaţi, unul câte unul, judecaţi şi condamnaţi. Unii dintre ei nu aveau să mai vadă lumina zilei niciodată.

Cei şaisprezece înaintează apăsat, cu paşi îngreunaţi de lanţurile ce le ferecă picioarele şi mîinile, prin nisipurile aşternute între laguna Siutghiol şi marea ai cărei aburi sângerează în prima scăpărare a răsăritului. Ştiu unde merg. Şi niciunul nu poartă lacrimi în ochi. Gândurile unora dintre ei zăbovesc câteva clipe în ţinuturile natale, dezmierdând cu duioşie culmile însorite ale Macedoniei. Pentru ca apoi să revină aici, pe fâşia aceasta de nisip de la gura lagunei Siutghiol, pe pământul ce le fusese hărăzit dintotdeauna drept patrie, şi pentru care făceau acum suprema lor jertfă.

12573680_1567750186844162_5835557597626002015_n-copyÎn fruntea lor sunt cei patru comandanţi ai Haiducilor Dobrogei. Urmaşi ai armatolilor din cătunele oropsite ale Macedoniei, cu feţele arse de soare şi trăsături înăsprite de traiul de haiduc. Iancu Beca, Nicolae Haşotti, Stere Hapa, Iancu Ghiuvea…

Şeful securiştilor dă o comandă răstită. Armele zăngăne surd, asemeni unor cobe. Cei şaisprezece sunt aliniaţi, pe maul lacului. Pierdute prin aburii dimineţii, siluetele lor par ireale. Mitralierele ţăcăne într-un muget prelung, sinistru, scoţând flăcări pe gurile ucigaşe. Şaisprezece siluete se contorsionează în mişcări ireale. Suspine adânci înnăbuşe frânturi de rugăciune. După câteva minute, politrucii târăsc şaisprezece trupuri încătuşate… Spre unde?

Unii spun că trupurile lor ar fi fost aruncate în mare. Alţii că ar fi fost îngropate în câmp… sau prin spatele vreunui cimitir… Iar unii afirmă chiar că ar fi fost arse la crematoriu. După cum unii istorici, sprijinindu-se pe documente, spun că nu ar fi fost şaisprezece, ci doar treisprece. Iar unii că nu ar fi fost decât patru…

Dar ce mai contează… Oricum, în aburii aceia ce se ridicau, ireal de însângeraţi, în zorii zilei de 16 noiembrie 1949, în jurul orei 6, din apele vuinde ale mării şi Lacului Siutghiol, siluetele lor păreau cele ale unor fantome. Şi nu se distingea bine câţi sunt. Iar martori nu au fost decât Marea şi lacul Siutghiol. Doar ei pot şti câţi au fost… Şi unde s-or odihni osemnitele lor…

***

Ca printr-o minune, copila a tăcut… Într-o clipă, plânsul şi spasmele ei s-au liniştit… Pare că o greutate s-a ridicat de pe sufleţelul său abia sosit în această lume rece şi rea… Doar o deţinută bătrână, o măicuţă de la ţară, spune că, înainte de a tăcea pruncul, fusese smucită de vaierul unor glasuri de moarte, ce-i sfâşiaseră somnul în care lunecase…

Şi parcă peste întreaga lume s-a coborât un linţoliu de pace albă, asemeni cu neaua ce s-a aşternut peste ţară. Întreaga celulă doarme. Doarme şi prunca abia sosită şi un zâmbet înfloreşte pe chipu-i alb, de lapte… Doar într-un colţ, bătrâna ce s-a trezit din somn îngână, cu ochii împăienjeniţi, un cântec: „… Ne spun doar bătrânii c-ar fi cimitire / De morţi fără cruce şi fără de scut…”

Florin Dobrescu

2145192input_file0080209_w747_h373_q100

 

10 Comments
 1. calin eugen says

  O doamna de o blandete remacabila !…Paseste pe cararea batuta de parintii ei.Vorbeste de parca se roaga… hai sa o comparam cu fosta tovarase academician;sper sa nu plesneasca ecranul calculatorului…La multi ani,distinsa Doamna Zoe Radulescu,ca sa va cunoasca cat mai multe generatii si prin dvs. pe marii haiduci ai Dobrogei!

 2. Vali says

  aici e problema , regimentul trupelor de securitate nu era format numai din alogeni ci si din romani…..cand va veni vremea razbunarii poporul nostru va fi rupt in cel mai cumplit razboi civil pe care l-a vazut vreodata istoria Sa te fereasca Dumnezeu de ce isi pot face fratii unii altora! Observati ca poporul nostru nu a avut niciodata un razboi civil, in timp ce cam toti ceilalti au avut?

 3. Despina Skeletti Budisteanu says

  Doamna Zoe Radulescu, va urez si eu La Multi ani si implinirea tuturor dorintelor. Desigur aveti o Familie in mijocul ei putandu-va astazi, poate, relaxa si apara de rautatea semenilor nostri. Din suflet as dori sa fie asa.
  Sunt si eu una care in 1949, cand ati venit pe lume in conditiile pe care le descrie cu atata maestrie si talent Florin, aveam 18-19 ani si un tata la puscarie, care a suferit toate chinurile de acolo timp de 16 ani. Noi. familia, cu el numai in gand.
  Deci stiu si sunt alaturi de dmneavoastra, daca asta va poate ajuta.
  Eu ma rog si Dumnezeu m-a ajutat. Sa va binecuvanteze si sa va fie alaturi.

  Cu tot dragul
  Despina Skeletti Budisteanu

 4. Despina Skeletti Budisteanu says

  Vad ca v-am scris in decembrie 2016. Unde mai sunteti Doamna Zoe Radulescu?
  Eu mai sunt, cu toate ca batrana si bolnava, cu mari sacrificii m-am decis sa ma duc la Bucuresti la lansarea celei de a treia carti a mele: Sertarele cu secrete. M-aș bucura sa ne putem cunoaste cu aceasta ocazie, la JOCKEY CLUB BUCURESTI. Totul este organizat de ed. Corint, in cadrul colectiei Istorie cu blazon, coordonata de istoricul F.-L. Iorga, la 12 octombrie a.c., orele 18.
  Poate ne vedem acolo.

 5. Vlad eu says

  povestea e superba, dar cei mai teroristi au fost americanii pentru ca ne-au tradat, ne-au instigat sa luam armele in mana stiind ca vom fi vanduti la rusi ulterior!

  Acesta e adevarul istoric. Acesti eroi erau pe post de kamikaze in conceptia teroristilor din america, special ca ei americanii sa santajeze URSS-ul sa-si retraga hoardele din Austria ARUNCAND ROMANIA IN AER ca santaj.

  Acesti partizani si alimentarea americana a acestora cu zvonuri, povesti la RADIO vocea americii ,,in 10 zile americanii debarca la Constanta,, si alte minciuni oribile, reprezinta cea mai mare drama a noastra.

  Au facut razboi civil in Romania ca sa-si negocieze ei intelegerile cu URSS-ul. Americanii sunt tradatori, ne-au tradat, ne-au vandut. La Yalta, la Malta, ne-au vandut si in anii 50. Iar acum in loc sa se tina de promisiune dupa ce au venit in Romania si sa REDEA TRONUL MAJESTATII SALE, cum ii promisese la Abdicare, s-au tras pe felie facandu-i pe inocentii si nestiutorii.

 6. Vlad eu says

  La multi ani doamnei, superba doamna.

 7. Vlad eu says

  doamna sa preia conducerea PNTCD dupa ce Merkel si PPE au exclus acest partid din PPE dupa ce Pavelescu l-a acuzat public pe Soros de multe rele pe care le comite in Romania iar MERKEL e sefa Soros-istilor in Europa.

  Doamna de fier a Romaniei ZOE RADULESCU are sanse mai sa se afirme, uitati-va la OCTAV BJOZA, un om hotarat, cate valuri a facut in politica romaneasca, un om priceput si de efect total. Cu asa oameni putem face politica patriotica de succes. A murit VADIM, a crapat PPDD, ramane deschis electoratul patriotic.

 8. Vlad eu says

  sunt alegeri in 2018 in RUSIA in UKRAINA in MOLDOVA
  -SOROS vrea pe israelianca XENIA SOBCHAK la putere in RUsia, acea femeie nepotica lui avi lieberman din tel aviv, care doreste sa redea Ukrainei CRIMEEA inapoi

  -UKRAINA- Soros a pus gand rau neo-nazistului Poroshenko , si vrea sa-l aduca la putere pe georgianul terorist saakasvili care a aruncat Georgia in aer, iar acum din lac in put Ukraina sa ajunga si mai rau de atat.

  -MOLDOVA- alegeri totale, Basescu a facut PUN cu ANATOL SALARU, instigatorul de razboi civil din Moldova. PMP nu mai intra in parlament sondajele il arata ca 1 procent, iar Basescu vrea sa se mute in MOLDOVA. ANDREI NASTASE vrea sa ajunga si el la putere din banii lui Soros.

  -RUSIA- revolutie si proteste masive ale pescarilor din Siberia, oamenii nu mai au job dupa ce Putin le-a interzis sa mai pescuiasca din motive cica ,,ecologice,,

 9. Vlad eu says

  MARTIN SCHULZ socialistul UE doreste crearea SUE, armata comuna europeana , Schengen, Politie servicii secrete comune federale, abolirea Monarhiilor si stat federal european ca in USA.

  MERKEL se opune pentru ca asta ar insemna ca sa fie EURO-zone si in ROMANIA si BULGARIA si sa dea in aceste tari 500 euro salarii minime,firmele din occident care au sediu in Romania iar ei se opun.

  MERKEL vrea sa tina tot cascavalul si bugetul comun european in OCCIDENT, de aceea ne acuza de coruptie ca pretext sa ne fure banii europeni. Noi trebuie sa reactionam.

  REZIST si Soros-istii lui MERKEL vor sa fie sclavi in continuare pe 10 centi, dar ei primesc 60.000 dolari de la SOROS si se arunca pe jos ca sa se dea victime batute, sau se arunca pe masina parlamentarilor ca sa se dea victime calcate de PSD-isti

  iar apoi sa mearga la CEDO sa ceara compensatii, pe langa banii care ii primesc de la SOros. Asta fac ei si malin bot si altii

 10. Vlad eu says

  Si ne putem implica de data aceasta si in Moldova in alegeri, insa nu de partea lui Basescu.

  La Chisinau trebuie sa candidam fie independenti, fie sa colaboram cu partide democratice, dar nu totalitare ca cel al lui Basescu care se bazeaza pe extrema dreapta din Moldova, si pe unionisti aruncandu-le minciuni la oameni SARACI si dezinformati.

  Felicitari doamnei ZOE, multa sanatate si succes.

  An nou fericit domnului Bjoza, si sa ne auzim la anul de realizari importante.

  Multa sanatate familiei Florin Dobrescu,

  La multi ani 2018

  Craciun fericit, si sarbatori lumniate!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php