Comunicat al Mişcării Legionare din exil. 79 de ani de la asasinarea lui Corneliu Codreanu.

1 448

Am primit la redacţie un comunicat transmis din Elveţia de dl Dan Boghiu, comandant legionar şi ultim supravieţuitor al Consiliului Politic al Mişcării Legionare din exil.

„Camarazi,

Ziua de 30 Noiembrie 1938 a rămas o zi de  tristă  amintire, o adevărată zi de doliu naţional. În acea zi a fost înfăptuit planul mişelesc şi criminal pus la cale de duşmanii neamului românesc, în frunte cu trădătorul rege Carol al II-lea. Asasinarea Căpitanului şi a celor 14 comandanţi legionari a fost cea mai mare crimă din istoria ţării noastre.

Căpitanul a fost promotorul unui amplu proces de regenerare morală şi spirituală  a întregului neam românesc. O renaştere naţională, o revoluţie spirituală întemeiată de o doctrină unică în lumea modernă.

Cateva date considerăm că trebuie  reamintite.

Scurta guvernare cuzistă de la începutul anului 1938 a fost folosită de Carol al II-lea şi de mercenarul său politic, Armand Călinescu, pentru a pregăti terenul loviturii prin care a fost instaurată prima dictatură din România modernă. Procesul intentat Căpitanului a avut ca scop decredibilizarea sa şi a  mişcării întemeiate de el, pentru a fi prezentat ca un pericol la adresa siguranţei naţionale. Justiţia obedientă dictaturii l-a condamnat pe Căpitan ,la 10 ani de muncă silnică.

Capitanul  generase o avalanşă de speranţe care nu mai putea fi oprită. El reprezenta noua speranţă care, prin energia ei, acaparase întreaga naţiune, de la muncitori şi ţărani, până la intelectuali şi tineretul însetat de dreptate. El îşi propusese ca, prin  ridicarea  morală şi  spirituală a întregii naţiuni, să realizeze Omul Nou.

Fiecare naţiune are concepţia ei de viaţă definită în raport cu specificul şi vocaţia sa etnică. Nu avea şi Mişcarea Legionară dreptul la această vocaţie? Cercuri alogene ajunseseră să aibă acces la deciziile politice ale ţării, cu consecinţe nefaste, producând haos politic. De aceea Mişcarea Legionară trebuia oprită pentru a nu atrage electoratul şi a nu câştiga guvernul.

Şi atunci s-a decis suprimarea lui Corneliu Codreanu. În noaptea de 29 spre 30 noembrie 1938, în cadrul unui transfer de la penitenciarul Râmnicul Sărat la Jilava, pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, la kilometrul 30, în dreptul pădurii Tâncăbeşti, coloana a fost oprită. Ordinul regelui criminal fusese dat. Totul fusese prgătit dinainte, Fiecare legionar era legat de scaun, iar în spatele fiecăruia stătea un soldat cu ştreangul pregătit. Ritualul ocult a fost îndeplinit, iar trupurile au fost aruncate într-o groapă comună din spatele închisorii Jilava. Fiecare trup fusese ulterior împuşcat în spate pentru a simula fuga de sub escortă. Peste trupuri s-au turnat 15 damigene de acid sulfuric, pentru a se pierde orice urmă a oribilei crime, iar groapa a fost acoperită cu o placă de 30 de tone de beton.

Astfel credeau nemernicii că actul lor perfid va fi uitat pentru vecie.

Dar ei rămân veşnic în mijlocul nostru, răspunzând mereu la apel.

 • Corneliu Zelea Codreanu – Căpitanul !  Prezent !
 • Nicolae Constantinescu ! Prezent!
 • Doru  Belimace ! Prezent !
 • Ion Caranica ! Prezent !
 • Ion Caratănase ! Prezent !
 • Iosif Bozântan ! Prezent !
 • Ștefan Curcă ! Prezent !
 • Ion Pele ! Prezent !
 • Grigore Ion State ! Prezent !
 • Ion Atanasiu ! Prezent !
 • Gavrilă  Bogdan ! Prezent !
 • Radu Vlad ! Prezent !
 • Ștefan Georgescu! Prezent!
 • Ion Trandafir!Prezent!

Prin lupta și sacrificiile ei, prin miile de martiri ai săi, Mișcarea Legionară va continua să servească drept exemplu generațiilor viitoare și va fi întotdeauna prezentă, pentru ca într-o zi, dorința lui Moța să fie împlinită.

Trăiască Legiunea şi Căpitanul !

Dan Boghiu,

Comandant legionar,

Ultimul supravieţuitor al Consiliului Politic al Mişcării Legionare din Exil”

1 Comment
 1. calin eugen says

  Intr-adevar,cea mai mare crima din istoria Romaniei(si multi trec prin Tancabesti fara sa-si faca macar o cruce..)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php