ŢIGĂNEŞTI. Pelerinaj la mormintele întemeietorilor Legiunii Arhanghelul Mihail.

3 339

La Ţigăneşti, în cimitirul satului, s-a desfăşurat sâmbătă 24 Iunie 2017, un pelerinaj la mormintele lui Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu, înetemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihail, la eveniment participând numeroşi tineri din Bucureşti şi din jud. Dâmboviţa, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale.

Pelerinajul, continuat azi de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu şi Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei, a devenit o tradiţie în anii de după 1990, când foştii deţinuţi politici au început să se adune, în fiecare an de 24 iunie, la mormântul lui Radu Mironovici. Acesta a fost unul dintre cei cinci care, la 24 iunie 1927, au întemeiat, la Iaşi, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, Legiunea Arhanghelul Mihail. După 1948 el a fost condamnat de comunişti la ani grei de detenţie, fiind eliberat în 1964, odată cu graţierea deţinuţilor politici din România, stabilindu-i-se domiciliu obligatoriu la spitalul-cămin de bătrâni din satul Ţigăneşti, comuna Ciolpani (Ilfov). Aici s-a stins în 1979, fiin îngropat în cimitirul satului, lângă bisericuţa de care îngijea mereu.

În 1995, la iniţiativa foştilor deţinuţi politici şi a reprezentanţilor exilului anticomunist, au fost repatriate de la Mittersil (Austria) rămăşiţele pământeşti ale lui Corneliu Georgescu. Acesta era, de asemenea, unul dintre cei cinci întemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihai, fiind ucis de bandiţi în 1945, la Mittersil, în Alpii Austriei.

Pelerinajul s-a încheiat cu o vizită la troiţa din pădurea Tâncăbeşti, locul unde a fost asasinat Corneliu Zelea Codreanu, în 1938.

 

3 Comments
 1. calin eugen says

  Nu ,ei nu vor muri niciodata,oricat s-ar stradui fortele raului…Ptr. toti:Prezent!

  1. Stoica says

   semnati petita pentru desfintarea institulului condus de Florianu:https://petitieonline.net/petitie/08306149/semnaturi

 2. Liliana says

  Tăcerea duce la îngroparea neamului nostru, așa spunea părintele nostru și marele duhovnic, Iustin Pârvu. Prea multă tăcere din partea noastră. Dumnezeu să-i odihnească în liniște și atunci când noi vom rupe tăcerea să nu-i uităm.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php