Procurorii, despre Iliescu în dosarul Mineriadei: A dezinformat prin mass-media populaţia şi a solicitat dotarea militarilor cu armament şi muniţie de război

0 347
News.ro

Procurorii Parchetului ICCJ arată, în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, alături de alte 13 persoane în dosarul Mineriadei, că acesta a minţit populaţia prin intermediul televizorului, cu privire la scopul demonstraţiilor din Piaţa Universităţii şi că a ordonat dotarea militarilor implicaţi în evenimente cu armament şi muniţie de război, „folosirea acestora împotriva unor civili fiind nelegală”.

Procurorii militari arată că Ion Iliescu a hotărât, în 11 iunie 1990, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Cristian Florescu şi alte persoane, în prezent decedate, să evacueze în mod brutal, prin folosirea nejustificată şi în mod ilegal, a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, ale căror acţiuni de protest neviolente nu reprezentau altceva decât exprimarea liberă a opiniilor lor politice.

De asemenea, în acelaşi scop, „a decis aducerea a câtorva mii de muncitori din aproape întreaga ţară, pe care i-a determinat, prin acţiuni constante de dezinformare (care i-au vizat nu numai pe aceştia, ci şi întreaga populaţie a ţării), să acţioneze cu violenţă asupra celor care aveau alte opţiuni politice, ca veritabile forţe de ordine, molestând şi lipsind de libertate  manifestanţii, singuri sau împreună cu forţele implicate în aceste evenimente, lipsirea de libertatea a manifestanţilor fiind hotărâtă odată cu decizia privind lansarea atacului”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Despre Iliescu, procurorii arată că a prevăzut, a acceptat şi chiar a urmărit  producerea consecinţelor arătate.

„Pentru atingerea scopului urmărit, inculpatul a dezinformat, prin intermediul mass-media, populaţia ţării, cu privire la scopul manifestaţiilor şi natură neviolentă a acestora, cărora le-a atribuit caracterul unor mişcări de tip legionar, cunoscând că acest fapt este nereal. De asemenea, el a solicitat dotarea militarilor implicaţi în evenimente cu armament şi muniţie de război, folosirea acestora împotriva unor civili fiind nelegală”, arată procurorii.

Aceştia menţionează că tot prin intermediul mass-media, prin acţiuni de manipulare, a determinat alţi civili să vină în punctele fierbinţi ale evenimentelor, afirmând că este necesară apărarea instituţiile democratice ale statului nu de cei care îşi exprimă opiniile politice, ci de elemente fasciste, huligani şi alte categorii reacţionare, expunând, în acest mod, populaţia municipiului Bucureşti la acţiunile violente care au avut loc  la sediul Televiziunii Române, al Ministerului de Interne, Poliţiei Municipiului Bucureşti sau Serviciului Român de Informaţii.

„În scopul aducerii la Bucureşti a muncitorilor, pentru a-i implica împotriva manifestanţilor, Iliescu a solicitat personal liderilor de sindicat şi conducerii întreprinderilor să mobilizeze muncitorii. Aceleaşi solicitări le-au fost adresate conducerilor centrale şi locale ale C.P.U.N., organ legislativ provizoriu, care nu-şi încetase încă activitatea şi al cărui preşedinte era, precum şi persoanelor din conducerea filialelor FSN, formaţiune al cărei preşedinte era tot Ion Iliescu”, notează procurorii.

Anchetatorii mai arată în rechizitoriu că fostul şef al statului, în calitate de preşedinte ales al României, preşedinte al CPUN şi FSN, în perioada 11 – 15 iunie 1990 a decis, organizat şi coordonat, alături de alţi inculpaţi, „un atac generalizat şi sistematic lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi a altor persoane din municipiul Bucureşti, atac motivat de raţiuni de ordin politic şi în care au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării, atacul soldându-se, în ce-l priveşte pe inculpat, cu uciderea prin împuşcare a patru persoane; vătămarea fizică şi psihică a 1.388 de personae; privarea nelegală de dreptul fundamental la libertate a 1.250 de persoane”.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

SURSA: News.ro

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php