Legea prin care 14 mai devine Zi națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste, promulgată

1 426

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data 14 mai, anunţă AGERPRES.

Proiectul ar fi fost inițiat de PNL, iar în expunerea de motive a legii se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe”, se arată în expunerea de motive.

Sursa: AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

1 Comment
  1. Laurențiu Mîncu says

    Aceasta lege este un succes pentru Biruința Legionară, deoarece din cele 10000 de arestări ale intelectualilor, peste 75% au fost legionari ! Prin aceasta lege este adus un omagiu Mișcării Legionare! Trăiască Mișcarea Legionară! Trăiască Biruința Legionară! Pomenire veșnică martirilor din închisorile comuniste ! Doamne ajuta !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php