Pomenirea Maicii Mihaela Iordache la Gorgani, sâmbătă 8 aprilie 2017.

2 400

Sâmbătă 8 aprilie 2017, la ora 9,30, la Biserica Sf Ilie Gorgani din Bucureşti, va avea loc o slujbă de pomenire a Maicii Mihaela Iordache, exterminată de comunişti la 20 aprilie 1963.

Maria Iordache s-a născut la data de 15 noiembrie 1914 în Nicoreştii Tecuciului (jud. Galaţi). În 1934 aderă la Mişcarea Legionară, unde fratele ei, Nicoară Iordache avea gradul de comandant.

În 1938, sub dictatura lui Carol II, la o manifestație în cinstea regelui Carol al II-lea, Marieta se desprinde din grupul său, luând microfonul şi condamnând, în faţa regelui, dictura regelui şi condamnarea lui Codreanu. Este arestată, torturată şi dusă la mănăstirea Suzana, transformată în lagăr. Va evada, sărind de la mare înălţime, şi se va accidenta la coloana vertebrală. Întoarsă acasă, începe să frecventeze Mănăstirea Vladimireşti.

În septembrie 1940, preia Şefia Cetăţuilor. Asistând la deshumarea Căpitanului, se hotărăşte să se retragă la mânăstire, dar cumnatul ei, devenit ministru al agriculturii, o convinge să sprijine efortul de refacere a ţării ruinate. Va lucra că voluntară la dispensarul legionar.

Cu toată opoziţia părinţilor, pe 22 septembrie 1942 intră ca soră în mănăstirea Vladimireşti. Hotărâse să se călugărească „pentru ca Mişcarea Legionară să-şi aducă şi ea aportul la rugăciunile celor o sută de fecioare pentru salvarea neamului românesc”. În mai 1944 devine rasoforă, iar doi ani mai târziu este tunsă la monahism că Maica Mihaela. Fiind singură faţă cu studii superioare, preia actele mănăstirii, devenind secretară şi participând activ la organizarea obştii.

În 1955, Securitatea intervine în forţă la mănăstirea Vladimireşti, unde se adunau mii de credincioşi. Obştea s-a refugiat în biserică din faţa ostaşilor înarmaţi, Maica Mihaela aşezându-se în faţa sfintelor uşi pentru a nu se trage. Condamnată la 25 de ani de muncă silnică, trece prin închisorile Galaţi, Miercurea Ciuc, Jilava, Arad.

Anchetată în legătură cu fenomenul Vladimireşti şi cu apartenenţă la Mişcarea Legionară, Maica Mihaela a suferit bătăi şi privaţiuni. Îmbolnăvindu-se grav, paralizează şi se stinge în aprilie 1963, bătută şi plină de sânge, în închisoarea de la Miercurea Ciuc, unde fusese executat şi fratele ei, la 21 septembrie 1939.

2 Comments
  1. calin eugen says

    Maica Mihaela,te iubim! Rugati-va si ptr. noi!

  2. preot marius visovan says

    O pilda vie de eroism legionar, crestin si romanesc !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php