Trump: SUA este pregătită să acţioneze unilateral împotriva Coreei de Nord

0 437

Donald Trump a declarat că, în cazul în care China nu cooperează pentru înlăturarea ameninţării reprezentate de programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete, SUA va acţiona pe cont propriu. Trump urmează să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping în această săptămână.

Preşedintele american Donald Trump a emis avertismentul într-un interviu cu ziarul Financial Times, refuzând să prezinte un plan specific al modului în care ar putea SUA să provoace ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord.

“În cazul în care China nu va soluţiona problema nord-coreeană, o vom face noi. Atât voi spune”, a declarat Trump, precizând intervievatorilor că a luat decizia să limiteze informaţiile divulgate atunci când este vorba de strategie.

El a declarat că va discuta problemele nord-coreene cu omologul său chinez, Xi Jinping, la prima întâlnire pe care o vor avea cei doi şefi de stat – joi şi vineri – în staţiunea lui Trump, Mar-a-Lago.

“China va decide dacă ne ajută sau nu ne ajută cu Coreea de Nord. Şi, dacă vor ajuta, atunci [acea decizie] va fi foarte bună pentru China, iar dacă nu vor ajuta atunci nu va fi bine pentru nimeni”, a mai susţinut Trump.

În emisiunea politică americană This Week, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a afirmat că Republica Populară Chineză trebuie să coopereze în problema nord-coreeană.

“[Chinezii] trebuie să facă presiuni asupra Coreei de Nord. Singura ţară care poate opri Coreea de Nord este China, şi ei ştiu acest lucru”, a susţinut Haley.

Consilierii lui Trump pe probleme legate de securitate naţională au finalizat duminică evaluarea opţiunilor americanilor de a exercita presiuni asupra Coreei de Nord, în vederea restricţionarii programelor sale nucleare şi de rachete, potrivit declaraţiilor unui oficial american.

Evaluarea, finalizată de Consiliul Securităţii Naţionale la ordinul lui Trump, ia în considerare numeroase măsuri economice şi militare, dar pune accentul şi pe noi sancţiuni şi amplificarea presiunii asupra Chinei pentru exercitarea unui control asupra acţiunilor Phenianului.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat luna trecută că acţiunea militară împotriva Coreei de Nord este o opţiune luată în calcul de SUA. El a făcut această afirmaţie după ce a vizitat zona demilitarizată care separă cele două Corei.

Coreea de Nord a desfăşurat cinci teste nucleare, două fiind anul trecut. Mai recent, Phenianul a lansat mai multe rachete, dintre care trei s-au apropiat la aproximativ 300 km de coasta japoneză.

K.T. McFarland, consilier adjunct pe probleme de securitate naţională al lui Trump, a declarat că există o „posibilitate reală” ca Phenianul să dezvolte, până la sfârşitul mandatului de 4 ani al preşedintelui SUA, o rachetă înarmată nuclear capabilă să lovească teritoriul american, conform Financial Times.

 

China – singurul aliat al Coreei de Nord

China este singurul aliat al Coreei de Nord care îi furnizează alimente şi alte ajutoare.

În plus, China a importat anterior cărbune din Coreea de Nord, dar a restricţionat aceste importuri până la sfârşitul acestui an ca răspuns la decizia Phenianului de a testa în luna februarie o rachetă. Comerţul cu cărbune este o importantă sursă de venit a regimului comunist nord-coreean izolat.

În ciuda interdicţiei, unii oficiali americani au susţinut că Beijingul continuă să importe cărbune nord-coreean prin companii paravan în oraşul nord-estic chinez Dalian. Ambasadorul american la ONU a cerut Chinei să suspende importurile ascunse.

 

Relaţia sino-americană nesigură

Trump a indicat că va avea o atitudine combativă şi sceptică faţă de relaţiile cu Beijingul, deşi tonul său s-a calmat oarecum în ultimele săptămâni.

În timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut, Trump a criticat în repetate rânduri China pentru “violarea” şi “distrugerea” SUA pe probleme de comerţ. El a promis că va reduce deficitul comercial american cu China şi a ameninţat că va aplica tarife de import pentru produsele chinezeşti.

Înainte de a fi învestit oficial în luna ianuarie, Trump a acceptat un apel telefonic de felicitare al preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, ceea ce a nemulţumit Beijingul. Apelul telefonic părea să reprezinte o încălcare a politicii “O singură Chină”, pe baza căreia contactele diplomatice oficiale cu Taiwanul trebuie evitate.

 

sursa: EpochTimes

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php