Impresii dintr-un pelerinaj. „Pe urmele Rezistenței Anticomuniste din închisorile române”.

1 411

de Tinel CÂRCIUMARU – liderul Clubului Turist Club Carpatic

Cu ocazia anului 2017, an omagial al iconarilor, al Patriarhului Justinian și a celor care au apărat credința Ortodoxă în închisorile comuniste, declarat de Biserica Ortodoxă Română am organizat acest pelerinaj către locuri unde cei care și-au dat viața în închisorile comuniste sunt cinstiți cum se cuvine: Târgu Ocna, Mănăstirea Petru Vodă și Mănăstirea Sihăstria (prin părintele Ilie Cleopa)

Voi încerca să ca în câteva cuvinte să redau motivul pentru care am ținut să fac acest pelerinaj și mai ales cu ce folos am realizat acest pelerinaj.

Motivul realizării acestui pelerinaj este împământenirea ideeii de a scoate la lumina sacrificiile lor și trăirea lor în credința lui Dumnezeu. Am vrut să realizez acest pelerinaj în ideea de a creea o tradiție și de a creea o stare de normal în a merge în astfel de pelerinaje, pe urmele celor care și-au dat viața în închisorile comuniste. Așa cum alți pelerini merg în alte pelerinaje, la Cuvioasa Parascheva, la Părintele Arsenie Boca, la Curtea de Argeș la Sfânta Filoftea, așa mi-aș dori să se meargă și la Targu Ocna, la Pitești, la Aiud, la mănăstirea Petru Vodă și în toate locurile unde sunt monumente sau mânăstiri închinate acestor eroi martiri.

Folosul acestor pelerinaje le puteți afla doar mergând următoarele pelerinaje ce vor fi organizate, unde vom încerca, împreună, să aprofundăm cât mai mult trăirea lor în Hristos, trăirea lor duhovnicească, spirituală pe care ei au avut-o în închisori. Mărturisesc că dacă Dumnezeu mă va ajuta voi mai face astfel de pelerinaje în cursul anului dar voi încerca cu toată puterea să fac din acest pelerinaj o tradiție, astfel ca în fiecare an, la fiecare sfârsit de săptămână din jurul date de 18 februarie (data la care România a câștigat un sfânt: Valeriu Gafencu) să organizez acest pelerinaj.

Personal, cred că astfel de locuri sunt ca niște vulcani de credință românească de unde fiecare român se poate hrăni pentru a duce acest  foc al credinței în lume, între prieteni,  la locurile de muncă, în comunitatea lor.

Las mai jos câteva din trăirile mărturii pe care le-au avut doi dintre pelerini și câteva imagini mai semnificative.

Nu există poze de grup, pentru că membrii grupului au simțit nevoia să rămână într-o stare tainică de prietenie și fără prea multă fală acceptând cu greu să obțin de la o mărturie despre ce a însemnat pentru ei acest pelerinaj.

Calatoria la Sfintii inchisorilor este un drum esential, de care au o imensa nevoie chiar si cei care nu-si dau seama de prezenta lor vie.

In cimitirul de la Targu Ocna, de la Sihastria si de la Petru Voda, Ei ne asteapta linistiti si cuminti, in sfarsit impacati dupa ce au strabatut, sub cruce, muntele suferintei, padurea de fiare, mlastina deznadejdii.

Noi nu putem cuprinde cu mintea ce au trait. Doar cu inima, cand stam in genunchi si ne gandim la ei. Avem sub ochi, daca stim sa cautam, fragmente din scrierile lor, si putem incerca sa fim ca niste arheologi care reconstituie din cioburi desavarsite vase de lut. Dar ce contin aceste vase ne este strain.

Randuiti in cimitirele lor, sub cruci verzi ca pentru bravi ostasi ai Domnului, inconjurati de brazi pana la cer, sfintii ne asteapta. Si vor sa ne auda rugaciunile. Numai ca cei mai multi dintre oamenii de azi tac. Unii din nestiinta, altii din nepasare.

Umar la umar, acoperiti de pamantul cald si de cetina, sfintii ne vad cand venim de departe la ei si ne privesc, parinteste. Ne asteapta. Iar acum, la Mosii de iarna, cind am stat de vorba la Petru Voda si a nins intreaga noapte atat de frumos, am simtit ce inseamna dragostea lor”. Participant la pelerinaj

*

Asta e sentimentul care primeaza, recunostinta. Multumesc lui Dumnezeu ca a avut loc acest pelerinaj si iti multumesc tie pentru ca ai initiat si ai organizat  si  ne-ai mobilizat in acel ceas tainic din noapte la rugaciune si ne-ai dus pe toti sa gustam si noi din sfant si din frumos.

,,Bucurati-va  ca v-au nins  flori de nea pe mormant,, spune in Acatistul  Sfintilor Inchisorilor  si  ni s-a dat si noua sa gustam cu sufletul , in acea seara din taina aceasta. Am fost martori la o ninsoare blanda  peste mormintele sfintilor ca si cum totul devenea aievea.

S-a aratat inca o data ca Bunul Dumnezeu face o mie de pasi catre cel care face un singur pas.

Citisem carti  si vazusen multe filmulete pe yt depre si cu Parintele Iustin Parvu si tare mult imi doream sa ajung sa ma inchin la mormantul de la Petru Voda si sfintelor moaste ale martirilor marturisitori din biserică. Din pacate pentru mine nu am putut depune fizic sarutarea pe aceste sfinte odoare , dar intreaga mea fiinta a ingenunchiat si sunt recunoscatoare.

In sinea mea murmuram intr-una , una dintre cele noua fericiri , caci asa imi tot venea ,, Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca acelora este Imparatia Cerurilor,,..

Si la Targu Ocna si la Petru Vodă.

Am regretat ca sunt timida si nu am avut curajul sa iau de acasa manunchiul de garoafe albe,  cumparate din piata special pentru a le aseza la Troita din curtea Bisericii , ca strop de  recunostinta pentru asa o jertfa mare si ca dragoste pentru un asa Frate Mare si jertfelnic cum este Valeriu Gafencu. Acolo si pietrele vorbesc despre Dumnezeu micsorat in trup  omenesc si venit aici pe pamant pentru mantuirea noastra. Si la Targu Ocna si la Petru Voda.

Asa am simtit,  ca pe dedesubt , pe unde tot calcam, ca prin niste vene nevazute curge sangele martirilor marturisitori.

Si-apoi Parintele Hariton in acea tainica ora din Biserica, a depus -povestind despre Parintele – in memoria mea sufleteasca , imagini graitoare.

Citez cu aproximatie; „Sangele varsat a inrosit pamantul”

Apoi la Paltin imaginea cu Parintele Iustin  a fost induiosatoare . Mi-a marcat sufletul

Si mi l-a facut flamand si chemator pentru inca -macar-un drum acolo pe Iindelete si in tihna

Peste tot era dragostea lui Dumnezeu pentru om.

Multumesc organizatorului si le multumesc tuturor cu care ne-am insotit in pace si in duh de prietenie si deschidere. Un alt participant la acest pelerinaj

1 Comment
  1. calin eugen says

    Nu va vom uita niciodata iubiti marturisitori si mucenici!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php