Cum a omis Meleșcanu să spună că a bătut palma cu ambasadorul Rusiei să deschidă ușa Guvernului către Moscova

2 439
melescanu

SURSA: BN24

Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a convenit cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, ca în Guvernul Grindeanu să fie numită o comisie pentru cooperarea cu Rusia, și ca cele două țări să aniverseze 140 de ani de relații diplomatice. Totodată, în această primăvară va fi organizat la Moscova un summit al oamenilor de afaceri români și ruși, iar Guvernul Grindeanu urmează să semneze cu partea rusă trei protocoale de cooperare în domeniul educației, culturii, cercetării științifice și al presei (!!).

Toate aceste detalii însă au fost omise din comunicatul Ministerului de Externe, care a relatat sec doar că partea română este deschisă la dialog. Mult mai transparentă este Ambasada Rusiei la București, ambasadorul Kuzmin povestind pe larg ce a obținut de la Meleșcanu într-un interviu pentru agenția rusă Tass.

CE SPUNE COMUNICATUL EMIS LUNI DE MAE:

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin.

Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct.

În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare”

CE SPUNE AMBASADA RUSIEI, PE PAGINA OFICIALĂ DE FACEBOOK:

„Mai multe detalii despre întâlnire se pot găsi în comunicatul corespondentului agenţiei TASS în România Nikolay Morozov:

Bucureşti, 13 februarie. / Corespondentul Nikolay Morozov/. Ministrul Afacerilor Externe din România, domnul Teodor Meleşcanu, a subliniat „importanţa unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale (cu Rusia), exprimând deschiderea părții române pentru dialog.” Acest lucru, potrivit celor comunicate de către Ministerul român de Externe, a fost declarat, astăzi, la o întâlnire a acestuia cu domnul Valery Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.
„Totodată (Ministrul de externe), a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct”, – se menţionează în text. „În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești „, – se mai spune în comunicat.
La rândul său, Ambasadorul rus într-un interviu acordat corespondentului TASS, a caracterizat conversaţia cu şeful Ministerului Afacerilor Externe al României ca fiind „foarte pozitivă, foarte consistentă.” „Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele,” – a spus acesta. „A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situaţiei internaţionale – relaţiile reciproce în cadrul Consiliul Rusia – NATO, situaţia din regiunea Europei de Sud-Est şi regiunea Mării Negre”.
Pe ordinea de zi următoare, a menţionat domnul Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).
„Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-române de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova,” – a spus diplomatul rus. „În cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României „, – a mai adăugat acesta.
„Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează baza pentru continuarea mersului înainte – a subliniat domnul Kuzmin în încheiere. – Am văzut atitudinea şi deschiderea către un dialog pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă, fapt care m-a bucurat.”

2 Comments
  1. Dacul Liber says

    Cred ca vanzatorii de Tara din parlamentul Romaniei ne vor da ,din nou,pe mana nemernicilor de rusi in Vremurile care vin,la fel ca in secolul trecut! Doamne apara-ne! Ajuta-ne ,Te rugam,sa ne aparam Tara de dusmanii din interiorul si din exteriorul Ei! Doamne ajuta!

  2. calin eugen says

    Problema cheie cu Rusia este Basarabia…Ori la ce se intampla acolo,te iei cu mainile de cap!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php