CRONICA UNEI REVOLUŢII A DEMNITĂŢII. 300.000 de oameni în stradă. Provocări violente. SRI demască complicitatea Ministerului de Interne. Oficiali PSD se disociază de ilegalitatea comisă.

2 370

Peste 300.000 de oameni au ieşit noaptea trecută în stradă în oraşele României, pentru a se opune adoptării samavolnice, cu o noapte înainte, de către guvernul PSD, a ordonanţei de modificare Codului Penal în favoarea unor politicieni corupţi. În Bucureşti a avut loc cel mai amplu protest din 1990 încoace, peste 130.000 de oameni ocupând Piaţa Victoriei şi cerând retragerea actului normativ adoptat pe furiş.

În jurul orei 23, grupuri de indivizi ciudaţi, infiltraţi în mulţime au încercat deturnarea manifestaţiei paşnice utilizând mijloace violente. Provocatorii au fost indicaţi că ar aparţine unor galerii de fotbal, în special legate de clubul Dinamo. 

„Persoanele care au început să arunce cu petarde și sticle către jandarmi și mulțimea de protestatari după ora 22:00 la protestul de miercuri seara sunt membri ai galeriilor Rapidului și ale lui Dinamo”, scria noaptea trecută Hotnews, citând surse.

„Discuții despre implicarea ultrașilor în proteste s-au purtat pe pagina de Facebook a galeriei Dinamo – Peluza Catalin Hildan-Dinamo.

Mai mulți huligani au fost urcaţi în dubele Jandarmeriei, potrivit Digi24.

„Mergem la protest în mod organizat sau pe cont propriu?”, întreabă cineva pe pagina galeriei Dinamo.

„Nu e free”, spune altcineva, mai jos.

 

„Să zăpăcim oile”, comentează un altul.

„Îi rupem”, adaugă un alt comentariu.”

„Serviciul Român de Informaţii a transmis un comunicat în care precizează că a atransmis, conform competenţelor legale, informaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Jandarmeriei Române şi Serviciului de Pază şi Protecţie despre intenţiile de organizare sau de deturnare a manifestărilor publice îndreptate împotriva Guvernului, în timpul protestelor din această seară”, notează Evenimentul Zilei.

„Serviciul Român de Informaţii arată că şefii din MAI, Poliţia Română, Jandarmeria Română şi SPP au fost informaţi despre pericolul deturnării manifestaţiilor paşnice din Piaţa Victoriei. Doi importanţi oameni din structurile MAI sunt nominalizaţi:secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu.”

“În legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din dată de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice  de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice”, arată SRI.

Între timp, mai mulţi reprezentanţi la nivel oficial al PSD au demisionat din funcţii, ca urmare a adoptării ordonanţei controversate, considerând că nu se pot asociaunui astfel de demers ilegal.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu a anunţat joi dimineaţă pe Facebook că demisionează din Guvern. „Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume!!!”, anunţă Realitatea.net. ,,Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic sa fac in continuare si nu in principal pentru probitatea mea profesionala, pentru ca aici am constiinta curata, ci pentru copilul meu, pentru cum o sa ma uit in ochii lui si ce anume o sa ii spun peste ani. O sa ii spun ca tata a fost un las si a girat actiuni pe care nu le impartaseste sau a ales sa iasa cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!”

Valentin Cristian Lupşa, secretarul general al PSD Reşiţa, a demisionat din partid, ca protest în urma ordonanţei de modificare a Codului Penal. Aflat în Germania, Valentin Lupşa a trimis un mesaj prin care îşi motiveză gestul şi spune că refuză să fie părtaş la construcţia unui sistem bolnav, notează Adevărul. „Am intrat în politică pentru că vreau să fac ceva pentru ţara mea. La fel ca-n fotbal, nu poţi da goluri de pe margine. Am intrat în PSD pentru că sunt apropiat valorilor de stânga, valori care din păcate sunt rezumate scurt la sintagma „protecţie socială“. Am hotărât să ies din PSD, din acelaşi motiv pentru care am intrat în politică: vreau să fac ceva pentru ţara mea. Nu ştiu dacă îmi dau demisia târziu sau devreme. Târziu pentru că trebuia să prevăd de mult că se va ajunge la astfel de situaţii, sau devreme pentru că încă sunt tânăr şi mai pot ajuta la aducerea României într-o zonă de normalitate a anului 2016. Îmi pare sincer rău că am pus umărul la construcţia unui sistem bolnav. Pentru că da, un sistem în care Guvernul dă o lege în favoarea unui singur om, este un sistem bolnav. Eu sunt consilier juridic, şi nu-mi pot permite să trec cu vederea astfel de derapaje. Am întâlnit în PSD câţiva oameni de înaltă calitate, care cu siguranţă îmi vor rămâne prieteni, dincolo de opinia politică. Şi nu de ei mă despart, ci de marea turmă de slugi şi elefanţi care formează majoritatea PSD. Sper ca vocea oamenilor din stradă să se facă auzită, iar Guvernul să demonstreze că este acolo pentru noi, pentru români“, arată Lupşa.

Aurelia Cristea, fost parlamentar și ministru în cabinetul lui Victor Ponta, și-a dat miercuri demisia din PSD, după mai mult de 20 de ani de când s-a înscris în formațiunea politică, anunţă Agerpres.

Aurelia Cristea a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a luat „decizia în zorii zilei, după o noapte neagră pentru România, deoarece nu își poate acorda girul, chiar din calitatea de membru, unui grup infracțional aflat vremelnic în fruntea PSD și a țării’.

„În cursul zilei de astăzi am depus demisia mea din rândurile Partidului Social Democrat. O decizie luată în zorii unei zile care a urmat unei seri și nopți negre pentru România și pentru noi toți. M-am alăturat echipei PSD în urmă cu peste 20 de ani, cu speranțe, idealuri și dorința de a clădi un viitor mai bun pentru țara în care m-am născut, trăiesc și în care mi-am crescut copiii. Sunt un om care a clădit de la zero o viață, o carieră, un drum, cu obișnuitele greutăți, urcușuri și coborâșuri. Dar am fost consecventă și cu speranța mereu că dincolo de fiecare barieră și de fiecare dificultate există un cer senin”, a spus Cristea în declarația postată pe pagina de socializare.

2 Comments
 1. iulian says

  Trebuie facut procesul comunismului, cred ca IICCMER detine suficiente dovezi utilizabile in justitie. Clasa politica are nevoie de lustratiune, iar adevarul despre legionari ar trebui – in sfarsit – cunoscut. Poate ca ar fi o idee buna ca procesul comunistilor sa inceapa cu cel al legionarilor, ca sa fie cantarite faptele istorice cu aceleasi ocale, ca asa este drept.

  Insa…
  Temerea mea este alta, ca noptile albe de acum nu sunt nimic altceva decat inceputul partii a 3-a a trilogiei ghilotinei franceze: anarhismul. Vorba cuviosului Paisie Aghioritul: „Sfintii ne invidiaza, caci astazi este mai greu ca oricand sa fii crestin”. Dupa liberalism antilegionar si comunism antilegionar, probabil ca urmeaza ispita finala, anarhismul „controlabil din afara” de catre marile puteri.

  Dar poate ca asa a randuit Dumnezeu izbavirea noastra, iar mucenicii se vor intoarce. Caci au promis.

 2. calin eugen says

  Ma gandesc la Capitan…A propus pedeapsa cu moartea ptr. cei care fura din banul public…Pare si azi singura solutie..In hotia de azi sa vorbesti de gratieri e culmea marseviei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php