Ziua internațională a animalelor

2 498

saint-francis-preaching-to-the-animalsÎn 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor, și ca un omagiu adus Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228.

Instituirea Zilei internaționale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție. Cu timpul a devenit ziua în care se aduce un omagiu tuturor animalelor, din toate țările lumii, fără a se ține cont de naționalitate, religie, credință sau convingeri politice, după cum precizează site-ul oficial al World Animal Day.
sf-serafim-de-sarovZiua internațională a animalelor este menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața. Nu în ultimul rând, este adus un omagiu atât tuturor necuvântătoarelor, cât și oamenilor care le iubesc și le respectă. Marcarea acestei zile prilejuiește și o rememorare a drepturilor animalelor.
azorel-2015Cu prilejul Zilei internaționale a animalelor, în lume sunt organizate o serie de evenimente, precum: acțiuni de educare și informare, inclusiv în școli, acțiuni de voluntariat în adăposturi, campanii de sterilizare și de adopție, evenimente de strângere de fonduri, diverse competiții pentru susținerea cauzei animalelor, conferințe, emisiuni de radio și televiziune, ceremonii de binecuvântare a animalelor. De asemenea, iubitorii de animale pot face donații (mâncare, medicamente) pentru adăposturile de animale. Nu în ultimul rând, pot fi organizate marșuri de protest pașnice, spre exemplu pentru creșterea gradului de conștientizare asupra unei probleme specifice privind bunăstarea animalelor, pentru legi privind protecția animalelor etc. Multe manifestări pun accentul pe faptul că educația copiilor trebuie să cultive respectul și dragostea față de animale.

Numărul evenimentelor de acest gen, organizate de diverse instituții, organizații de protecție a animalelor etc., este în creștere de la an la an.

animale-de-companie-efamilia-ro_Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin’s Act” și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.

SURSA: AGERPRES/ (Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu)

2 Comments
  1. OM says

    „Ziua internațională a animalelor este menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața. Nu în ultimul rând, este adus un omagiu atât tuturor necuvântătoarelor, cât și oamenilor care le iubesc și le respectă. Marcarea acestei zile prilejuiește și o rememorare a drepturilor animalelor.”

    NU SUNTETI SANATOSI LA CAP!!!!

    ANIMALUL E O UTILITATE – MANCARE PAZA TRACTIUNE EXPERIMENTE si eventual ptr aia cu probleme la scufita – SUPORT PSIHOLOGIC dar in rest…..Pe alde assisi papistasul nu l-a halit niciun urs si nu l-a sfartecat nicio javra probabil ptr ca ursii erau satui ca aveau caprioare din belsug iar javrele stateau acolo unde le era locul – in lant ca daca l-ar fi halit nu mai debita tot felul de ineptii preluate de alti inepti ca voi desi tind sa cred ca nu a zis el asa ceva ci mai degraba i-au fost rastalmacite cuvintele.

    DECI IN CONCLUZIE (si sa nu carecumva sa uitati) :

    „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
    Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”

  2. pui de dac says

    :)))) ziua internationala a lui Azorel! pai ce facem schimbam denumirea sit-ului? periodic de informare internationalista? pe cand celebrarea zilei internationale a „persoanelor cu dizabilitatti” si cu voia dvs ultima pe lista ziua internationala a comunitatii LGBT? Doamne iarta-ma fratilor ce vreti? sa devenim mai corecti politic decat Papa? :))))

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php