LANSARE DE CARTE: „ÎNSEMNĂRI DE LA JILAVA”. Jurnalul din închisoare al lui Codreanu prezentat la Librăria Eminescu.

1 349

14188272_1276442615713529_1473665565388359383_oLuni 12 septembrie 2016, ora 17:30, la Librăria Eminescu (Piaţa Universităţii – Bd. Elisabeta nr. 16).

ÎNSEMNĂRI DE LA JILAVA – de Corneliu Zelea Codreanu, o pagină a memorialisticii de detenţie politică de la noi.

Prezentare de carte cu participarea foştilor deţinuţi politici Zoe RĂDULESCU, Galina RĂDULEANU, Marcel PETRIŞOR,Petre PETRE.

Participanţii vor putea viziona o mică expoziţie de cărţi interzise între 1941 şi 1989, îngropate sau zidite până după Revoluţie.

Organizator: Editura Sânziana

__________________

82482633ae6Poate fi concepută Istoria, ca disciplină, fără anumite capitole ale ei, decupate şi trecute sub tăcere de o legislaţie nedemocratică şi aruncat în uitare de mainstream-ul istoricilor consacraţi?

Asistăm în ultimii ani la un fenomen diferit de cel din timpul regimurilor totalitare. Acum nimeni nu mai este arestat sau condamnat pentru abordarea unor subiecte considerate controversate. În schimb, în complicitate cu o legislaţie neconstituţională, o autocenzură severă precum komisarii poporului de altădată arestează zilnic orice iniţiativă profesională în domeniu ce ar încălca limita subiectelor considerate de sistem drept incomode. Majoritatea istoricilor de astăzi preferă să eludeze anumite capitole din istoria noastră recentă. Le evită chiar cu stricteţe, pentru că „nu e bine să abordezi anumite subiecte…” Poţi avea probleme în plan profesional…

Nu îmi permit să îi judec pe aceşti oameni, ci doar să îi înţeleg. Însă nici nu pot accepta că trebuie să renunţăm la abordarea unor subiecte din trecutul nostru recent. Oricât de controversate le-ar considera unii. Sau tocmai pentru că sunt controversate. Pentru că doar aşa vom putea înţelege trecutul, cu luminile şi umbrele sale. Doar aşa ne vom putea împăca cu propria noastră memorie şi vom scăpa de fantomele totalitarismului ce ne bântuie, încă, vieţile. Doar aşa vom putea fi liberi.

Vă invităm la o dezbatere pe marginea unei opere de literatură de detenţie politică, apărută înainte de comunism. Într-un alt regim totalitar: cel al regelui Carol al II-lea. Despre care încă s-a dezbătut prea puţin şi s-a înţeles şi mai puţin.

O carte interzisă atât de regimul totalitar al lui Ion Antonescu, cât şi de cel comunist. O carte interzisă şi în Germania lui Hitler, şi care în 1941 a circulat, cu greu, sub formă de samizdat.

O carte care a apărut prima oară în 1951, într-un Salzburg democratic, într-o Austrie în care discipolii lui Codreanu erau protejaţi de autorităţile occidentale, ca refugiaţi politici, având drepturi depline de a-şi perpetua memoria recentă.

Unii vor spune că este propagandă legionară. Nu au decât. Punerea la dispoziţia publicului a unor documente şi aşa interzise timp de 50 de ani reprezintă, în primul rând, o îndatorire civică de onoare.

Florin Dobrescu – Editura Sânziana

1 Comment
  1. dan paval says

    ….toate aceste insemnari ar trebui sugerate sa fie citite de toti copiii din Romania inca in primele clase de liceu!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php