Încă un gest antiromânesc al Kievului! Autorităţile ucrainene din Sudul Basarabiei interzic manifestările legate de Ziua Limbii Române!

2 539

Românilor din Sudul Basarabiei li se pun piedici în organizarea manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Limbii Române! Oare să le fie frică autorităţilor locale şi regionale Odesa de Limba Română şi de cei care o vorbesc şi o cântă atât de frumos? Scrie BucPress.eu preluat de Romanian Global News.

Autorităţilor ucrainene din sudul Basarabiei le este frică de... LIMBA ROMÂNĂ şi de cântecele româneşti

Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa anunţă oficial, că spectacolul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, programat în prealabilă înţelegere cu direcţia Palatului Culturii „Taras Şevcenko” din Ismail pentru 31 August 2016 la Ismail (Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina) nu se va mai desfăşura la ora şi în locaţia programată, din cauza unor lucrări de „renovare” în incita sălii de spectacole, anunţate de primăria oraşului Ismail – primar Andrei Abramcenko; şeful secţiei de cultură Serghei Luzanov.

În urma celor relatate de autorităţile ucrainene pe 30 august, potrivit domnului Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia”, societatea respectivă a efectuat numeroase demersuri în vederea închirierii unui alt local pentru susţinerea concertului extraordinar al renumitei soliste VETA BIRIŞ în Basarabia Istorică. Potrivit organizatorilor, cel mai probabil spectacolul va fi susţinut într-unul din lăcaşele de cultură din satele cu populaţie majoritară românească din Sudul Basarabiei – raioanele Reni, Ismail sau Chilia. Astfel, potrivit sursei citate şi comunicatului oficial emis de Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia”, organizatori acestui minunat spectacol sunt impuşi de circumstanţe şi politici regionale şi de stat, de a anunţa locul desfăşurării celei de-a IV-a ediţii a serbării „Ziua Limbii Române” în Sudul Basarabiei în următoarele ore.

Menţionăm că actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua în ultimele trei luni în regiunea Odesa, după suspendarea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul din acelaşi Palat al Culturii din Ismail, din cadrul primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina, din 19-20 iunie 2016.

O altă interdicţie, tot atribuită Asociaţiei „Basarabia” a constat în cele 3 refuzuri consecutive de a găzdui, în anul 2013, concertul omagial dedicat compozitorului Gavriil Musicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menţionate sunt semnate de actualul primar al oraşului Ismail Andrei Abdramcenko, se mneţionează în comuncatul oficial semnat de Colegiul Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

Ruşine autorităţilor locale şi regionale Odesa, dacă au ajuns să le fie frică de LIMBA ROMÂNĂ, care este limba maternă a peste 500 mii de cetăţeni ai Ucrainei.

Către INSTITUŢIILE ABILITATE:

COMUNICAT OFICIAL:

Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa anunţă oficial, că spectacolul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, programat în prealabilă înţelegere cu direcţia Palatului Culturii „Taras Şevcenko” din Ismail pentru 31 August 2016 la Ismail (Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina) nu se va mai desfăşura la ora şi locaţia programată, din cauza unor lucrări de „renovare” în incita sălii de spectacole, anunţate de primăria oraşului Ismail – primar Andrei Abramcenko; şeful secţiei de cultură Serghei Luzanov. În urma celor relatate de autorităţile ucrainene azi, 30 august, Asociaţia „Basarabia” a efectuat numeroase demersuri în vederea închirierii unui alt local pentru susţinerea concertului extraordinar al solistei VETA BIRIŞ în Basarabia Istorică. Cel mai probabil spectacolul va fi susţinut într-unul din lăcaşele de cultură din satele cu populaţie majoritară românească din Sudul Basarabiei – raioanele Reni, Ismail sau Chilia. Astfel, suntem impuşi de circumstanţe şi politici regionale şi de stat, de a anunţa locul desfăşurării celei de-a IV-a ediţii a serbării „Ziua Limbii Române” în Sudul Basarabiei în următoarele ore.

Menţionăm că actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua, timp de 3 luni de zile, după interzicerea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul din acelaşi Palat al Culturii din Ismail, din cadrul primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina, din 19-20 iunie 2016. O altă interdicţie, tot atribuită Asociaţiei „Basarabia” a constat în cele 3 refizuri consecutive de a găzdui, în anul 2013, concertul omagial dedicat compozitorului Gavriil Musicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menţionate sunt semnate de actualul primar al oraşului Ismai Andrei Abramcenko.

2 Comments
  1. Dan Paval says

    ….de „crestini” ce sunt, le-a explodat in cap Cernobilul! MAi primitivi decit rusii sunt ucrainienii!

  2. calin eugen says

    Avem pretentia sa fim tratati asa cum tratam minoritatile..Nu mai vorbim de istorie…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php