LA MULŢI ANI, OCTAV BJOZA!

2 822

627x0Astăzi se cuvine să spunem LA MULŢI ANI dlui Octav Bjoza, preşedintele AFDPR şi subsecretar de stat pe problemele luptătorilor anticomunişti, în Guvernul României.

13346731_1303363659692504_4483953477764140015_nNăscut la 11 august 1938, în municipiul Iaşi, fiul lui Ioan şi al Georgetei, de naţionalitate română şi religie ortodoxă, din anii 1941-42 se stabileşte cu familia în zona Braşov, tatăl fiind CFR-ist. Este absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov (1956). În anii 1957-58 a fost student al Facultăţii de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

La finele anului I, după ultimul examen, pe 25 iunie 1958, a fost exmatriculat şi arestat de Securitatea din Iaşi. Între anii 1956-1958 a făcut parte împreună cu alţi 14 elevi, studenţi DSC_0496şi muncitori din organizaţia anticomunistă „Garda Tineretului Român” din Braşov, care avea drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei”.

A fost judecat de către Tribunalul Militar Braşov la data de 10 octombrie 1958 şi condamnat la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, pentru delictul crimă de uneltire împotriva ordinii sociale.

2015_10_08_comunismjustitie.still010_rszÎn timpul detenţiei s-a remarcat prin integritatea morală, refuzul compromisului cu reprezentanţii represiunii, energia şi forţa fizică ieşite din comun, precum şi consecvenţa faţă de idealurile pentru care intrase în puşcărie. Octav Bjoza mărturisea mai târziu că datora în mare parte această atitudine deţinuţilor politici cu condmanări vechi, care stăteau de mulţi ani închişi şi pe care îi găsise în închisori.

IMG_3084După 1989 s-a implicat activ în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, devenind preşedinte al filialei Braşov şi fiind susţinut de deţinuţii politici mai vârstnici din regiune, printre care Nicolae Purcărea, dr. Teofil Mija, avocatul Virgil Mateiaş, Ion Agapie, avocatul Nicu Păun, Petre Baicu ş.a..

După moartea lui Ticu Dumitrescu, în 2009, Octav Bjoza va deveni preşedintele AFDPR, stuctură afiliată la INTERASSO (organizaţia internaţională a foştilor deţinuţi politici din Europa de Est), bucurându-se de o largă susţinere a supravieţuitorilor închisorilor comuniste, remarcându-se prin energia, managementul de excelenţă şi eficienţa cu care conduce această prestigioasă organizaţie.  Graţie iniţiativelor şi eforturilor d-lui Bjoza, deziderate din ultimii 26 de ani ale foştilor deţinuţi politici au fost concretizate în ultimii ani. Astfel, înfiinţarea în 2014 a unui subsecretariat de stat în cadrul Guvernului cu bjozacompetenţe în domeniul drepturilor foştilor luptători anticomunişti, dublarea indemnizaţiilor acordate de stat foştilor deţinuţi politici şi văduvelor acestora, inaugurarea Memorialului ARIPI dedicat Rezistenţei Anticomuniste, obţinerea statutului de Memorial al Rezistenţei Anticomuniste pentru Fortul 13 Jilava şi declararea acestuia ca monument istoric de importanţă naţională (Clasa A), organizarea în România a Congresului INTERASSO din 2014, sunt doar câteva DSCF2733dintre realizările mandatului lui Octav Bjoza la conducerea AFDPR. Se cuvine menţionat sprijinul indispensabil acordat în toate aceste demersuri de dl Emil Constantinescu, Preşedintele României în perioada 1996-2000, actualmente lider al Fundaţiei Române pentru Democraţie.

Spiritul de dăruire şi eforturile depuse zi şi noapte de preşedintele Octav Bjoza nu nu mai că du roade, dar impun totodată respectul întregii societăţi româneşti.

Pentru toate acestea şi multe altele care DSCF2743urmează, se cuvine să-i urăm LA MULŢI ANI şi să-L rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască în continuare sănătate şi putere de luptă!

Florin Dobrescu

2 Comments
  1. calin eugen says

    Un om deosebit!La multi ani!

  2. stroe anisoara says

    La multi ani ! Tot respectul pentru acest luptator!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php