CAZIERUL LUI OGORANU. Cum a fost umilit înainte de moarte eroul rezistenţei armate. NU RATA ŞI ALTE DOCUMENTE INEDITE ÎN EXPOZIŢIA DE JOI!

0 539

cazier gavrila ogoranu - CopyDacă ar fi fost polonez, ceh sau ungur, Ion Gavrilă Ogoranu ar fi fost tratat după 1989 ca un erou naţional. Poate că ar fi ajuns şi preşedinte, precum Havel în Cehia ori Walesa în Polonia. În România condusă de neocomunişti, însă, a rămas doar un „duşman al poporului” tolerat. Dovadă – cazierul judiciar.
Cu un an înainte de moarte, Gavrilă nu a putut obţine un credit pentru repararea acoperişului casei, deoarece în cazierul său figura activă condamnarea la moarte dată de instanţele comuniste în 1951 şi comutată în 1988 în 20 ani de temniţă. Pedeapsa fusese doar suspendată prin decretul din 1964, nu şi anulată, putând fi oricând aplicată. Astfel a fost umilit eroul rezistenţei armate anticomuniste, de autorităţile neocomuniste. Nici nu mai ştiu dacă a mai apucat să-şi repare cumva şarpanta. Dar nici nu mai contează… Cu această condamnare activă a şi murit după un an, în 2006. Ceea ce spune multe despre caracterul sistemului de după 1990…
Se pot număra pe degetele de la o mână apariţiile sale televizate. Televiziunile l-au evitat total. Singura emisiune care l-a popularizat pe Televiziunea naţională a fost Memorialul Durerii, al d-nei Lucia Hossu Longin. Dar şi aceea, programată la ore târzii din noapte, inaccesibile multor români.
Şi totuşi, cu puţinele mijloace avute, Gavrilă a continuat şi după 1990 lupta dusă în munţi. Desigur, cu mijloace democratice. Pe lângă cărţile scrise, el a activat în organizaţii civice precum Alianţa Civică, AFDPR, Fundaţia Buna Vestire, dar şi în Partidul „Pentru Patrie” (Totul pentru Ţară), al veteranilor militanţi legionari, unde a devenit chiar preşedinte. Luările sale de atitudine faţă de restauraţia comunistă şi jaful instituţionalizat de mafia politicianistă au încălzit inimile multor români, redându-le nădejdea. În 1997 a înfiinţat Fundaţia Luptătorilor în Rezistenţa Armată Anticomunistă,care a beneficiat de suportul preşedintelui de atunci al României, dl Emil Constantinescu. Din păcate, nici un alt oficial nu a susţinut eforturile lui Gavrilă. (F.D.)

NU RATAŢI ŞI ALTE DOCUMENTE INEDITE DESPRE ION GAVRILĂ OGORANU! Veniţi Joi 12 mai la Piaţa Universităţii, la vernisajul expoziţiei „Ion Gavrilă Ogoranu – 10 ani de la trecerea în veşnicie”!ogoranu expo facebook 2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php