NU RATAŢI! Tragedia unui lider al grupării Ogoranu. Sâmbătă, ora 16, la TVR 2!

0 446

Memorialul Durerii.  Unde sunt cei care nu mai sunt…

FotografieDeNuntaSâmbătă, 9 aprilie 2016, TVR 2, ora 16:00

Eugenia Comănici din Ludișor, Făgăraș, s-a căsătorit la 17 ani. Cu un băiat frumos, gospodar și cuminte dintr-un sat apropiat, Pojorta. Nu era obiceiul ca feciorii să-și ia nevastă din alt sat. Dar Gheorghe Hașu a văzut-o o dată pe Eugenia, la o șezătoare, și s-a dus după ea. S-au căsătorit în februarie 1947. Ca orice tânăr din Făgăraș, Gheorghe Hașu s-a împotrivit instaurării comunismului. A fost nevoit să plece în munți, să lupte cu arma în mână. Prin trădare, băieții din Făgaraș au fost rând pe rând prinși și comndamnați la moarte. Soția lui Hașu a trăit doar doi ani cu Gheorghe. A crescut singură doi copii, o fată și un băiat. Nu s-a mai căsătorit timp de 70 de ani. Are acum 87 de ani și-și amintește cum într-una din întoarcerile lui Gheorghe acasă, să-și vadă copii, i-a adus un mănunchi de flori de colț. Anchetată, arestată, bătută sălbatic, Eugenia Hașu nu și-a trădat bărbatul. Ea ne amintește de o altă martiră și de puterea cu care și-a înfruntat călăii – Elisabeta Rizea din Nucșoara.
În infernul celor 70 de ani, trăiți sub amenințare și persecuție, Eugenia și-a îndeplinit cu sfințenie datoria ei de soție și de mamă. Să crească „puii de bandit“, cum li se spunea copiilor ei în școli și să-i facă oameni.
Un film memorabil, sâmbătă, 9 aprilie 2016, TVR 2, ora 16:00

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php