Scrisoare deschisă adresată Excelenţei Sale doamna Tamar Samash, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în România

2 426

Jurnalista Oana Stănciulescu, acuzată de Ambasada Israelului de antisemitism şi de negarea Holocaustului, ca urmare a unei furibunde campanii dezlănţuite de Institutul Elie Wiesel împotriva numirii sale în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, a adresat ambasadoarei Israelului o replică la aceste acuzaţii deosebit de grave. Jurnalista respinge acuzaţiile conform cărora ar fi negat Holocaustul ori s-ar fi identificat cu liderii Mişcării Legionare, delimitându-se de această ideologie.


 Excelenţei Sale doamna Tamar Samash,

Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în România

oanaDoamnă Ambasador,

Am primit cu multă dezamăgire vestea că misiunea diplomatică a Israelului la Bucureşti şi-a exprimat un punct de vedere atât de dur – și, după cum voi arăta în această scrisoare, nefundamentat – cu privire la persoana şi activitatea mea jurnalistică. Deși odată cu nominalizarea în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române, atacurile la adresa mea au fost declanșate brusc și din zone politice sau administrative care nu-și exprimaseră anterior nicio nemulțumire cu privire la prestația mea publică, am avut convingerea că ultimele zile au permis oricui interesat de acest scandal artificial să se convingă singur cu privire la validitatea ”acuzațiilor” ce mi se aduc.

Constat, însă, ca îmi revine obligația de a-mi demonstra ”nevinovația”, deși unul dintre principiile fundamentale ale democrației – în numele căreia activează acuzatorii mei publici – ne învață că acuzațiile trebuie probate, nu demontate.

Această scrisoare deschisă adresată Excelenței Voastre e însoțită de un scurt material video, o sinteză a celor mai relevante declarații ale mele cu privire la subiectele aduse în discuție de detractorii mei. Am preferat să fac apel la arhiva de presă în locul unei scrisori de intenție, pentru că nu aș vrea să las nimănui senzația că discursul sau convingerile mele pot suferi modificări în funcție de numărul semnatarilor unei scrisori insultătoare. Așadar, vă trimit acest clip video, un colaj al mai multor intervenții pe care le-am avut pe subiectul Legii 217/2015, pentru că dezbaterile privind acest act normativ sunt cele care au servit drept pretext pentru atacul subit lansat odată cu nominalizarea mea în CA al TVR.

Am fost acuzață de susținerea Mișcării Legionare. În înregistrarea anexată, de câteva ori și pe parcursul mai multor emisiuni – toate realizate înainte de a fi calomniată public –, spun (cu regret mă văd în situația de a mă autocita): ”Nu sunt legionară, simpatizez cu partidele istorice, PNȚ și PNL, de la începutul anilor 1990” (…) Aș vrea să menționez, și voi face asta ca un laitmotiv toată seara, că nu sunt legionară. (…) Felicit comunitatea evreiască, am facut-o de atâtea ori, pentru că își apără drepturile. Își apără valorile, eroii, suferințele. Știu să o facă. Ar fi bine să știm și noi. (…) Cum nu vorbesc nici despre crimele lui Sima, ale legionarilor, cu care nu sunt, Doamne ferește, de acord nici eu și nici vreun om zdravăn la cap (…) Nu suntem de acord cu minimalizarea Holocaustului, nu suntem de acord cu excesele, crimele abominabile făcute de Mișcarea Legionară”.

 Am fost acuzată, și aceasta e motivul pentru care calomniatorii mei, indiferent de funcția publică pe care o dețin, vor răspunde în fața instanței de judecată, de negarea sau punerea sub semnul întrebării a Holocaustului. Deși o astfel de acuzație abjectă nu ar trebui nici măcar ascultată, cu atât mai puțin luată în considerare, pentru apărarea reputației mele în fața acestei infamii, lămuresc (tot cu citate din emisiuni anterioare nominalizarii mele ca membru in CA al TVR) poziția mea exprimată public: ”Nu e vorba despre Holocaust, nu e vorba despre evrei, toată lumea trebuie să înțeleagă că nu asta punem în discuție (privind dezbaterile pe Legea 217/2015), ferească Dumnezeu! (…) Eu nu discut aici și cred că niciun om zdravăn la cap din România nu discută despre Holocaust. Nu vorbim despre minimalizare (…) Noua lege a lui Crin Antonescu adaugă si minimalizarea (ca infracțiune, privind Holocaustul). În regulă. Să se facă închisoare și pentru minimalizarea Holocaustului. Nu despre asta vorbesc eu”.

În aceste condiții, pornind de la presupunerea că Ambasada nu a avut ocazia să efectueze o documentare temeinică pe tema intervențiilor mele publice, și nici nu ar fi avut de ce să o facă, fac apel la Excelența Voastră pentru a exprima un punct de vedere actualizat, după vizionarea înregistrărilor pe care le trimit.

Mi-e greu să cred că un om care spune ”nu contest Holocaustul și niciun om zdravăn la cap nu cred că o face” poate fi acuzat, altfel decât printr-o manipulare, de negarea suferințelor evreilor în ce de-al Doilea Război Mondial. Mi-e greu să accept că unui om care declară în repetate rânduri ”nu sunt legionar” i se poate aduce acuzația că își declară apartenența la Mișcarea legionară.

Și mi-e absolut imposibil să admit că, după publicarea de către mine a acestui material video extrem de relevant, un om de bună credință își poate menține acuzațiile la adresa mea.

Cu stimă,

Oana Stănciulescu

2 Comments
  1. Baltagul says

    pai nu merge cu jidanii ori esti sclavul lor ori esti stapanitorul lor in ambele cazuri vor lupta cu o ferocitate dementa de sorginte pur satanica impotriva ta !

  2. Ioana Dobrescu says

    Ma bucur ca Buciumul a publicat acest material. Bucuria amara a celui care descopera un adevar, oricat de trist ar fi el…ca atunci cand am avut „revelatia” faptului ca duhovnicul meu era un securist inca activ…
    Zilele trecute am fost cu tot sufletul alaturi de Oana Stanciulescu. Am sperat ca romanii pot avea coloana vertebrala. Mai sper inca, dar dupa aceasta lectura, nu de la oameni de acest fel, dispusi sa faca orice compromisuri, sa nege istoria, sa isi puna cenusa in cap, doar de teama pierderii unui amarat blid de linte. As fi vrut, ca multi altii, ca in Romania sa putem spune adevarul, noi si copii nostri sa il poata cunoaste… Din pacate, asta nu se poate decat in catacombe, cu pretul vietii, probail. Am tot respectul pentru poporul evreu, pentru toate popoarele care isi promoveaza valorile, desi nu agreez „valorificarea” deseori cu pretul negarii adevarului. Dar noi, romanii nu vom avea nici o sansa in acest fel,.
    Se pare ca nu avem prea multi jurnalisti care sa aiba taria adevarului. Zilele trecute am spus > „Respect , Oana Stanciulescu!” Acum , din modestul meu anonimat, in care n-am facut compromisuri, mi-as permite sa intreb…”Ce vei cauta Oana Stanciulescu” la o expozitie unde e vorba de partase la niste „crime abominabile?!”…eu zic sa nu-ti inrautatesti situatia, vei avea ca mult de „indreptatat ” pentru amaratul ala de blid de linte pe care se pare ca il asteptam tot de la stapanii acestei lumi…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php