Desemnarea conducerii TVR. Deputat PNL: În memoria luptătorilor anticomunişti…

0 369
Desemnarea conducerii Televiziunii Române. Un deputat al Partidului Naţional Liberal susţine că, în memoria luptătorilor anticomunişti, PNL trebuie să-și mențină desemnarea în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a unui om cu conștiința liberă.

Într-un comunicat trimis, vineri, PSnews.ro, deputatul Daniel Gheorghe (ales în locul lui Eduard Hellvig după ce acesta a fost numit director al SRI) îl critică pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru că ar urmări să reintroducă delictul de opinie.

În acelaşi context, parlamentarul explică de ce PNL a hotărât să susţină numirea jurnalistei Oana Stănciulescu ca membru în CA al TVR.

„După un sfert de secol de la căderea comunismului în România, aș fi crezut ca ideea de cenzură trebuie să rămână un capitol întunecat din manualele de istorie recentă. Însă, după inițiativa absurdă a liderului PSD Liviu Dragnea de a reintroduce delictul de opinie, constat că încă mai există în societate, chiar în rândul elitelor ”consacrate”, frica de libertatea de exprimare.

Recent, Partidul Național Liberal a decis să susțină numirea doamnei Oana Stănciulescu, cunoscut și apreciat jurnalist de televiziune și presă scrisă, ca membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. Într-un moment delicat pentru postul național, noi, liberalii, am considerat că desemnarea unor persoane integre și avizate în materie de presă este o necesitate. Oana Stănciulescu este, fără doar și poate, o persoană deopotrivă integră – după mai bine de două decenii de activitate, numele său nu este asociat niciunei controverse – și competentă, cu o carieră importantă în cotidiene centrale și televiziuni de știri.

Dincolo de aceste considere, Oana Stănciulescu este un om liber, care a criticat atunci când a considerat că partidele – inclusiv PNL – se depărtează de menirea lor, și care și-a recunoscut simpatiile, atunci când a simțit că societatea are nevoie de modele. Martirii închisorilor comuniste sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Deținuții politici sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Cei care, în anii negri ai stalinismului, s-au opus distrugerii sistematice a fibrei acestui neam sunt modelele propuse de Oana Stănciulescu.

Însă discuția despre desemnarea unui membru al CA al TVR nu ar trebui să se poarte în jurul opiniilor personale. Ci în jurul câtorva principii. Libertatea de exprimare e un astfel de principiu. Integritatea e un altul. Pentru un jurnalist, cele două principii democratice reprezintă pilonii profesiei. Pentru liberali, reprezintă coordonate esențiale ale doctrinei.

Ca liberal, ca național-liberal, am datoria de conștiință să reafirm susținerea pentru libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și libertatea de a ne alege propriile modele.

Se aduce  relativ  frecvent  în discuție legea   217/2015, o lege care cred  că este foarte des greșit interpretată  indiferent de unghiul de opinie despre care vorbim. În realitate, această lege ar fi trebuit  sa ducă la revizuirea așa-ziselor sentințe date de tribunalele poporului, acelea care nu au fost amnistiate până în prezent prin sentințe date inclusiv de justiția comunistă,  pentru a separa criminalii de război de martirii anticomuniști pe care un regim ilegitim și totalitar i-a stigmatizat.

Însă, prin interpretarea incorectă a legislației ori prin tertipuri comune propagandei marxist-leniniste, mă tem că va veni o zi în care memoria martirilor anticomuniști va fi declarată ilegală, va fi cenzurată, iar acuzațiile agenților sovietici  de după 1944 vor fi reluate. Asumarea fără de patimi a istoriei și libertatea circulației ideilor și valorilor riscă să fie înlocuite de un nou tip de proletcultism gata să înfiereze memoria martirilor din închisori și să pună la zid orice minte liberă.

Concluzionez, amintind că tot într-o temniță comunistă, alături de mulți dintre cei pe care Oana Stănciulescu îi propune ca modele, a sfârșit și marele liberal Gheorghe Brătianu. În memoria lui, a partizanilor din munți și a celorlalți luptători anticomuniști, avem acum datoria de a refuza să acceptăm cenzura libertății de conștiință”, mai transmite deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php