Făgărăşenii i-au cinstit pe luptătorii anticomunişti

2 896

Deţinuţi politic, urmaşi ai luptătorilor anticomunişti, dascăli şi elevi, preoţi, militari, garda medievală a Cetăţii Făgăraș şi reprezentanţi ai Primăriei au participat miercuri, 9 martie 2016, la o scurtă slujbă de pomenire a celor care au luptat împotriva comunismului.

Comemorarea luptatorilor anticomunisti_09.03.16_01

„Morți sfinți în temniți și prigoane,
Morți sfinți în lupte și furtuni,
Noi ne-am făcut din voi icoane
Şi vă purtăm pe frunţi cununi.
Nu plângem lacrimă de sânge,
Ci ne mândrim cu atâţi eroi.
Nu! Neamul nostru nu vă plânge,
Ci se cuminecă prin voi.“

(fragment din „Imn morţilor“ de Radu Gyr, scris pe Monumentul rezistenţei anticomuniste din Ţara Făgăraşului)

Comemorarea a avut loc la Monumentul rezistenţei anticomuniste din Ţara Făgăraşului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraș.

După intonarea imnului, 14 preoţi şi zeci de făgărăşeni au rostit rugăciuni pentru cei care şi-au apărat ţara şi idealurile cu preţul libertăţii şi al vieţii.

„Există o legătură strânsă şi profundă între generaţii, între sufletele noastre – ale celor care suntem încă aici pe pământ – şi ale celor care au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului român”, a spus preotul Marius Corlean, protopopul Făgăraşului.

Primarul Sorin Mănduc le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru că au dat curs invitaţiei Asociaţiei foştilor deţinuţi politic (AFDPR), dar le-a mulţumit în special tinerilor din şcolile făgărăşene care au participat la eveniment, deoarece ei sunt „puntea de legătură între cei care au îndurat ororile comuniste şi viitorul acestei naţiuni”.

Augustin Răduţ, preşedintele filialei locale a AFDPR, a reamintit celor prezenţi că neamul românesc nu are voie să-şi uite eroii, ci să le urmeze exemplul.

Lupta dusă de făgărăşeni în perioada comunistă este adusă la lumină, încetul cu încetul. Ioana Haşu, jurnalistă din Făgăraş dar şi cercetător CNSAS, scrie pe pagina de Facebook „Rezistenţa din Făgăraş”:

„Alături de partizanii din munți și rudele lor, peste o mie de familii din zonă erau persecutate la finalul anilor ’50: țărani, intelectuali, bărbați, femei și copii de diferite vârste și orientări politice. Rezistența din Făgăraș a fost un fenomen mai complex decât apare în multe prezentări alb-negru, care lasă deoparte surse și actori cu rol crucial în lupta anticomunistă.
Întâlnirile publice pe tema rezistenței au devenit în ultimii ani spațiu de refacere a memoriei și de asumare a unor traume colective cu efecte încă vii în familiile și comunitățile făgărășene”

sursa: Bună ziua Făgăraș

2 Comments
  1. Tsunami says

    e un inceput dar cata vreme nu numai ca nu am razbunat moartea si chinurile alor nostri dar nici macar pe d’alde feinstein si sleahta lui jidaneasca nu i-am impiedicat , inseamana ca mai avem foarte mult de lucru

  2. Dan Grajdeanu says

    Este gresit al treilea vers. „Noi ne-am facut din voi icoane „. Ati adaugat din greseala un „nu”.
    Dumnezeu sa va ocroteasca !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php