Valeriu Gafencu, scrisoare către Arsenie Boca

1 405

Hristos a înviat!

Prea Cucernice Părinte iubit de sufletul meu, În luptă cu puterile întunericului, cu gândul la Dumnezeu, mi-am găsit pacea în rugăciune. Și-ntotdeauna mă gândesc că Bunul Dumnezeu, în dragostea-I nemărginita pentru oameni, ne trimite încercarea suferinței, că prin ea să ne purificăm de păcate, să ne învățam a renunță cu bucurie la tot ce-i trecător și să ne îndreptăm cugetele spre Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.

În suferința m-am putut cunoaște pe mine însumi, mi-am putut cunoaște goliciunea și nimicnicia. Azi mă văd un păcătos, cel mai păcătos om.

Și când am privit în adâncul inimii mele, am găsit acolo darul neprețuit al Iubirii, Izvorul tuturor virtuților, pe care Dumnezeu l-a sădit în om spre cultivare și desăvârșire. Și eu, că un rob ticălos, am nesocotit o viață întreagă acest dar (…).

Azi mulțumesc din tot sufletul pentru toate suferințele și umilințele prin care mi-a fost dat să trec, căci ele m-au adus la conștiință păcatului și m-au făcut să înțeleg că singură cale care duce la mântuirea Neamului este Calea evanghelica: Hristos.

Cu fiecare mică jertfă de iubire trăiesc o bucurie mare, unică. Din renunțări îmi culeg mulțumirea și sufletul mi-i însetat de dăruirea totală pentru Hristos (…). De multă vreme am luat hotărârea de a trăi curăț, în Duh creștin.

Sunt fericit, căci dacă mi-i îngrădită libertatea fizică de către legile omenești, prin zidurile închisorii, în schimb Dumnezeu mi-a dăruit libertatea sufletului prin trăirea Iubirii – și această libertate este bunul suprem pe care l-aș fi putut câștiga în lumea această plină de deșertăciuni (…).

Numai în măsură în care slujim lui Dumnezeu contribuim la salvarea neamului, la înnoirea lui sufletească. Căci unul singur e drumul care duce la Înviere: Golgota, jertfă de bună voie pentru Iubire și Adevăr.

V-am mărturisit, Părinte, gândurile acestea , cu bucurie a inimii mele. Știu că sufletul Sfinției Voastre le primește pe toate cu bucurie și mulțumire în Domnul (…). Gândul meu de iubire vi-l transmit cu toată căldură sufletului, căci în rugăciunile Sfinției Voastre îmi găsesc odihnă.

Aici, în Galda, suntem vreo 70 de deținuți. Printre ei sunt oameni care și-au pus la modul cel mai serios problemă mântuirii. În Aiud, anii aceștia de suferința și de grele încercări au contribuit în chip unic la zidirea lăuntrică a neamului, a omului nou: Creștinul. Numai Dumnezeu știe.

Aici la Galda sunt tocmai cei care înțeleg și stăruiesc pe calea mântuirii. Ar fi o bucurie sufletească rară dacă Sfinția Voastră ar veni într-o duminică aici. Ne-am folosi mult toți de cuvântul pe care ni l-ați mărturisit.

Cu dragoste în suflet,

Va sărut mâinile,

Valeriu Gafencu

Galda, 19 Mai 1946

Bisericuta din Galda – desen realizat de George Baca, fost detinut politic in colonia de munca Galda de Jos

sursa: Noua Galilee

1 Comment
  1. calin eugen says

    Sfintilor Valeriu si Arsenie ,miluiti-ma si pe mine pacatosul!…Draga Buciumule,te rog sa ma ierti ptr. greselile mele.Cred ca istoria sec.20 va fi rescrisa atunci cand se va da dreptul la cuvant tuturor partilor implicate.Iti multumesc ptr. multele informatii si iti doresc mult succes!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php