Inaugurarea Centrului-pilot pentru istoria crimelor comunismului. Comunicatul Fundaţiei Române pentru Democraţie

3 650
DSCN9754
Lucia Hossu Longin, Oana Stănciulescu, Zoe Rădulescu şi Emil Constantinescu, urmărind demonstraţia funcţionării sistemelor moderne de prezentare a istoriei crimelor comunismului. FOTO: Fl Dobrescu

Vineri, 12 februarie 2016, proiectul Memorialul Fortul 13 Jilava lansat, la inițiativa președintelui Emil Constantinescu, de Fundația Română pentru Democrație în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a marcat un nou pas important: Inaugurarea unui Centru de studiu a Istoriei recente a României.

Centrul Pilot de la Fortul 13 Jilava este rezultatul proiectului POSDRU ‘Istoria recentă a României. Pachet educațional pentru cursul opțional de Istorie recentă a României’ derulat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării științifice care a colaborat în acest proiect cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Română pentru Democrație.

DSCN9772Centrul pilot se adresează în primul rând elevilor și studenților care vor beneficia de un spațiu dotat cu echipamente IT și multimedia. Amenajarea a prevăzut refacerea instalației electrice și montarea unui grup de pompare și canalizare pentru evacuarea apei pluviale în clădirile dezafectate ale vechiului penitenciar Jilava.

Din punct de vedere educațional, acest proiect intenționează să valorifice istoria îndelungată și complexă a Fortului 13 Jilava, care este un loc al memoriei, exemplar pentru întregul secol XX, cu toate ororile totalitarismului. Acest demers educativ de adresează în primul rând tinerilor care sunt obligați să nu uite istoria și păstreze vie memoria celor care au plătit cu libertatea și viața lor pentru curajul de a înfrunta abuzurile și crimele dictaturii comuniste.

DSCN9784La deschiderea centrului au participat președintele Emil Constantinescu, ministrul Educației, Adrian Curaj, Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, Gabriel Leahu, secretar general al MENCș, managerul proiectului POSDRU, Irina Oberländer-Târnoveanu, consilier la Președinția României, directorul ANP Cătălin Bejan, Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Dragoș Petrescu, președintele Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Marius Oprea, istoric, fost președinte IICCMER, membri ai Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Lucia Hossu Longin, realizatoarea serialului Memorialul durerii, oficiali din Primăria Municipiului București, Ion Baurceanu, Mihai Bontea, Constantinescu Crăciun, foști deținuți politici, Zoe Rădulescu, care s-a născut într-o închisoare comunistă.

DSCN9787
Delegaţia Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu: Zoe Rădulescu, Elena Rădulescu şi Florin Dobrescu.

Manifestarea s-a încheiat cu o demonstrație și o lecție interactivă cu participarea elevilor de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr și școala gimnazială nr. 2 Jilava coordonată de profesorul de istorie Stan Stoica.

Adresându-se elevilor, președintele Constantinescu le-a spus: ‘Vă găsiți acum la Jilava într-un loc unde puteți înțelege mai bine consecințele modului în care alegi să-ți construiești propria ta viață. Ați avut ocazia azi să vă întâlniți cu foști deținuți politici care au fost întemnițați aici în perioada comunistă pentru convingerile lor ideologice sau religioase. Ei sunt cei care au ales să se dedice unor valori înalte ale ființei umane: adevăr și dreptate și să pună patria mai presus de familia ori chiar de libertatea și de viața lor. Ei se bucură astăzi de respectul și de admirația noastră și a celor ce vor veni în istorie după noi. În același timp, foarte aproape, despărțită doar de un gard, este închisoarea de maximă siguranță Jilava, unde sunt încarcerați delincvenți de drept comun care au ucis, au violat, au înșelat sau au furat din bunurile altor oameni ori ale statului, care sunt ale tuturor cetățenilor României. Ei sunt supuși oprobiului public și au acoperit cu rușine familiile lor sau instituțiile pe care le-au reprezentat.

În ultimele două decenii, în România nimeni nu a mai trebuit să lupte cu prețul vieții pentru adevăr și dreptate, nici să-și riște libertatea sau să fie torturat pentru convingerile sale. Celor care doresc să-și asigure respectul de sine și respectul celorlalți li se cere doar să respecte legile statului, să fie cinstiți și corecți cu semenii lor.

Este în puterea voastră să alegeți.’

Biroul de presă al Fundaţiei Române pentru Democraţie

13 februarie 2016

SURSA: AGERPRES

3 Comments
  1. IO../gerules says

    Ce cauta buruienile otravitoare ce cresc cu prisosinta in Romania,printre florile vii si moarte,ucise de aceste buruieni,flori rare in lume ale neamului romanesc.Oh,sfinte compromisuri ale sufletului romanilor/Pana cand va veti lasa mintiti de fauna si vegetatia cu damf de moarte care s-a infiltrat in Romania?Patriotii care se pupa cu criminalii lor?Ce inseamna asta,unde e patriotism si unde e tradare?Au iesit lupii imbracati in blana de oae,au iesit la democratizarea romanilor de vreo 26 de ani mai dur deact in urma cu 200 de ani.Arestatii de drept comun sant gainarii,cei mai mari,rechinii,va tin predici de”prietenie si si de dreptate”

  2. pui de dac says

    M-am saturat de acest gerules; asta-i un purist cum n-am mai vazut , el este perfectiunea intruchipata si pune stampile pe toti ceilalti; orice s-ar face nu ar fi indeajuns de bine pt acest sfant; nu este bine ca niste oameni care au facut parte din sistem si care si-au folosit niste parghii in memoria duhovnicilor lor (vezi cazul ex-presedintelui care are destule bube si nici eu nu-l inghit dar are meritul de a insista pt ca unele lucruri sa se intample); gerules nene Jilava era pe punctul sa fie distrusa efectiv data uitarii si distrusa si degaradata dar datorita insistentei lui milica si a lui Bjoza dar fara Milica nu se putea face nimic, acum va deveni memorial. Ce e rau in asta? Nu au voie cei care au pacate sa incerce sa-si mai spele din ele; noi trebuie sa le dam in cap tot timpul si sa-i numim tradatori si criminali in continuu; cine ne-a pus pe noi mari judecatori avem linie directa cu Dumnezeu cumva/ revino-ti in fire omule ca intre tine si o baba care merge la biserica nu sa se mantuiasca ci sa barfeasca si sa comenteze tot timpul despre neajunsurile altora nu e mare diferenta…

  3. Alexandru says

    Domnule Emil Constantinescu, fost preşedinte al României şi semnatar al ruşinosului tratat de bună vecinătate cu Ucraina din 1997 prin care aţi cedat de bună voie, pe timp de pace şi aproape pentru totdeauna, teritoriile româneşti aflate sub ocupaţie, furate de agresorii sovietici în 1940: Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi Sudul şi Nordul Basarabiei (teritorii locuite de peste 500.000 de români rămaşi, încă, neucrainizaţi), AVEŢI OCAZIA ÎN ACEST AN 2016 SĂ VĂ REABILITAŢI PARŢIAL prin iniţierea, ca fost preşedinte, demersurilor pentru denunţarea (renegocierea) Tratatului din 1997 cu Ucraina, cf.prev. art. 27 din Tratat. Pentru început trebuie să CEREŢI MAE şi preşedintelui IOHHANIS SĂ NOTIFICE ÎN SCRIS UCRAINA, în acest sens, în 2016 (cu an înainte de posibilitatea denunţării unilaterale, respectiv după un număr de ani multiplu de 5: 1997-2017). Vă urez mult succes!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php