Erdogan avertizează Rusia după “încălcarea” spaţiului aerian turcesc

0 408

Preşedintele turc a avertizat Moscova că vor exista consecinţe, după ce Ankara a raportat că un avion de luptă rusesc a pătruns din nou în teritoriul turcesc. Rusia a respins afirmaţiile, susţinând că este vorba de “propagandă nefondată”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Rusia de luarea unor “măsuri iresponsabile” care ameninţă pacea mondială.

“Rusia va trebui să înfrunte consecinţe dacă va continua cu astfel de încălcări ale drepturilor suverane ale Turciei”, a declarat Erdogan reporterilor în Istanbul.

“Astfel de măsuri iresponsabile nu vor ajuta nici Federaţia Rusia, nici relaţiile Rusia-NATO şi nici pacea regională şi globală”, a adăugat el.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute după ce Turcia a anunţat că un avion de luptă rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în ciuda mai multor avertismente trimise de unităţile de radar turceşti în limbile engleză şi rusă.

“Un avion Su-34, aparţinând forţei aeriene a Federaţiei Ruse, a încălcat spaţiul aerian turcesc vineri la ora locală 11:46”, a susţinut Ministerul turc de Externe, fără să specifice unde a avut loc incidentul. În plus, ministerul a declarat că ambasadorul rus a fost convocat în semn de protest pentru această acţiune din partea Rusiei.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a răspuns sâmbătă la acuzaţii, susţinând că nu a avut loc nicio încălcare a spaţiului aerian turcesc, adăugând că afirmaţiile Turciei sunt nefondate, arată Deutsche Welle.

În acelaşi timp, şeful NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să “respecte în totalitate” spaţiul aerian al alianţei, Turcia fiind un membru al NATO.

Acest incident are loc la două luni după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara a susţinut că bombardierul Su-24 a pătruns în spaţiul său aerian după ce a zburat prea aproape de graniţă, acuzaţie negată de Moscova.

Doborârea avionului rusesc a declanşat o criză intensă în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia, în condiţiile în care Moscova a introdus măsuri economice retaliatorii şi a adoptat o poziţie militară mai agresivă faţă de Ankara.

Cele două ţări se află la cuţite şi în privinţa conflictului din Siria. Rusia este un aliat cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a lansat o campanie de lovituri aeriene împotriva oponenţilor acestuia (atât grupuri teroriste precum Statul Islamic cât şi grupuri rebele moderate susţinute de Occident). Turcia susţine, însă, că înlăturarea de la putere a lui Assad este crucială pentru soluţionarea conflictului civil din ţara arabă, ce durază de 5 ani.

Erdogan a declarat sâmbătă că doreşte să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta despre cel mai recent incident aerian. Cei doi lideri nu s-au întâlnit de la doborârea avionului rusesc în noiembrie 2015.

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php