A început montarea monumentului Rezistenţei Anticomuniste

0 603

Marţi dimineaţă a început montarea monumentului „Aripi”, dedicat Luptei Anticomuniste. Monumentul „Aripi”, finalizat recent, va fi amplasat pana la sfarsitul anului in Piata Presei Libere. Lucrarea va fi amplasata pe locul fostei statui a lui Lenin si va fi inaugurata in primavara anului viitor.

A inceput montarea monumentului "Aripi", dedicat Luptei Anticomuniste

Primăria Capitalei a anunţat, într-un comunicat de presă, că luni noapte, începând cu ora 20:00, pe ruta Ploieşti (Parc Industrial Ploieşti) – DN1 – Bucureşti (Piaţa Presei Libere), se va desfăşura un transport agabaritic, în urma căruia circulația va fi întreruptă. Este vorba despre piesele care alcătuiesc Monumentul  „Aripi”, dedicat Luptei Anticomuniste. Monumentul va fi inaugurat în primăvara anului viitor.

Monumentul „Aripi”, dedicat Luptei Anticomuniste, a fost finalizat si va fi amplasat pana la sfarsitul anului in Piata Presei Libere. Lucrarea va fi amplasata pe locul fostei statui a lui Lenin si va fi inaugurata in primavara anului viitor.

Lucrarea are o greutate de 102 tone si o inaltime de aproximativ 24 de metri, iar soclul acoperit de granit pe care va fi amplasata are o inaltime de 6 metri. (In comparatie, Arcul de Triumf are o inaltime de 27 de metri).

Artistul Buculei, despre monumentul „Aripi” de la Piaţa Presei:”E ca un parastas, nu ca o nuntă”

Sculptorul Mihai Buculei, autorul monumentului rezistenţei anticomuniste „Aripi”, care va fi inaugurat în toamnă, în Bucureşti, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că acesta va fi un însemn naţional, simbol al vieţii, şi va marca povestea tristă a unei generaţii chinuite de către comunişti.

Restricţii de trafic, pentru transportul monumentului „Aripi”

Luni noapte a demarat operațiunea de transport a pieselor ce alcătuiesc Monumentul  „Aripi”, dedicat Luptei Anticomuniste.

Întrucât autovehiculul de transport are o lăţime de 10 metri şi masa totală de 95 de tone, nu va putea fi depăşit, iar autovehiculele care circulă din sens opus vor fi oprite până la trecerea convoiului.

Transportul se va desfăşura etapizat, cu întreruperea temporară şi locală a circulaţiei rutiere.

„In perioada 21 decembrie – 30 decembrie, Primaria Municipiului Bucuresti va transporta cele trei piese componente ale monumentului de la locul executiei (Electromecanica S.A – Ploiesti) in Piata Presei Libere din Capitala. Din motive tehnice, piesele nu au putut fi transportate in acest weekend, asa cum anuntasem initial”, au anunát reprezentanții Primăriei Capitalei.

Cele trei transporturi agabaritice pentru care au fost eliberate autorizatii speciale sunt urmatoarele:

1. DN72- centura Ploiesti Vest, DN 1 – Barcanesti, Potigrafu, Otopeni, Bucuresti – Piata Presei Libere – in noaptea de luni 21/ marti 22 decembrie 2015 in intervalul orar 20.00 p.m.- 6 a.m.
2. DN72- centura Ploiesti Vest, Auto strada A3, Centura Bucuresti – Otopeni – DN 1 – Bucuresti Piata Presei Libere – in noaptea de marti 22/ miercuri 23 decembrie 2015, in intervalul orar 20.00 p.m.- 6 a.m.
3.  DN72- centura Ploiesti Vest, Autostrada A3, Centura Bucuresti – Otopeni – DN 1 – Bucuresti Piata Presei Libere – in noaptea de luni 28/ marti 29 decembrie  2015 in intervalul orar 19pm- 6am.

Avand in vedere faptul ca acest transport va ocupa intreaga parte carosabila, participantii la trafic sunt rugati sa respecte indicatiile reprezentantilor Politiei Rutiere astfel incat sa nu se produca blocaje in trafic si, in masura in care este posibil, sa evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul.

Monumentul „Aripi”, dedicat Luptei Anticomuniste, a fost finalizat si va fi amplasat pana la sfarsitul anului in Piata Presei Libere. Lucrarea va fi amplasata pe locul fostei statui a lui Lenin si va fi inaugurata in primavara anului viitor.

Lucrarea are o greutate de 102 tone si o inaltime de aproximativ 24 de metri, iar soclul acoperit de granit pe care va fi amplasata are o inaltime de 6 metri. (In comparatie, Arcul de Triumf are o inaltime de 27 de metri).

Monumentul „Aripi” este un obiect de arta unic prin simbolistica sa, o compozitie reprezentand trei aripi stilizate cu o structura din otel inoxidabil. Conceptul artistic a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei in urma unui concurs de solutii organizat in anul 2004.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php