Ambasadorul român la Budapesta, convocat de MAE ungar

0 320

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe român a comunicat să refuză să comenteze „noile declaraţii provocatoare ale ministrului de Externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români”.

„Poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional. Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe”, precizeaza MAE.

Tensiunile pe axa Bucureşti-Budapesta cunosc un nou apogeu. Ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, după ce sâmbătă, ministrul nostru de Externe, Bogdan Aurescu, a catalogat decizia Ungariei de a ridica garduri la graniţe, pentru a opri refugiaţii, drept un gest „mai degrabă autist şi inacceptabil.”

În replică, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a declarat că s-ar „aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”, relatează Mediafax, citând Associated Press.

„Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu”, a adăugat Szijjarto, care l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta luni, pentru consultări.

Reamintim că măsurile luate de Ungaria în privinţa refugiaţilor a stârnit o serie de replici extrem de acide în România, în special din partea premierului Ponta, care a acuzat Budapesta de xenofobie, afirmând că autorităţile ungare îi tratează pe refugiaţi „cu bâta şi înseriat”.

Convocarea ambasadorului nostru a fost determinată însă de o serie de declaraţii făcute sâmbătă de Bogdan Aurescu.

„În opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze „Europa civilizată”, între ghilimele de restul Europei este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil în afara spiritului european, în schimb România este frontieră externă a UE şi NATO şi avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte.”, a declarat sâmbătă Aurescu, după consultări cu omologul olandez, Bert Koenders.

În prezent, Europa înfruntă valuri fără precedent de imigranţi veniţi din ţări răvăşite de războaie şi sărăcie. Statele membre ale Uniunii Europene au fost destul de divizate în privinţa modului de abordare şi rezolvare a acestei crize, însă decizia Ungariei de a-şi închide frontierele cu Serbia, pentru a opri intrarea refugiaţilor pe teritoriul său, este, până la acest moment, cea mai dură măsură luată de o ţară UE pentru a stăvili valul de refugiaţi sirieni.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php