Valeriu Gafencu va fi canonizat de Mitropolia Moldovei de sub jurisdicția canonică a Moscovei

1 661

Valeriu Gafencu, cel supranumit de către Nicolae Steinhardt drept “Sfântul Închisorilor”, ar putea fi canonizat oficial de către Mitropolia Moldovei, entitate care se află sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Moscovei, titrează Publika.md.

In-apararea-lui-Valeriu-Gafencu-30-Mai-2013-318x480

Arhimandritul Ioan Moşneguţu a anunţat că dosarul lui Gafencu a fost trimis comisiei care se ocupă cu canonizările, dar Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a considerat că este incomplet, fiind trimis spre completare Eparhiei de Bălţi şi Făleşti.

Odată ce actele vor fi complete, comisia va cerceta dosarul şi va întocmi un raport în numele Sinodului şi Sinodul va lua decizia de canonizare.

În sprijinul canonizării lui Gafencu vin mărturiile foştilor săi colegi de temniţă, precum şi evlavia populară. De pe ambele maluri ale Prutului.

Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 la Sângerei, în Basarabia( acum Republica Moldova ) şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în timpul regimului Antonescu, pentru acuzaţia de participare la „rebeliunea legionară”. Acuzaţia nu a fost dovedită niciodată.

parastas-gafencu

Conform memorialisticii din închisoarea, URSS i-a oferit şansa eliberării lui Gafencu, cu condiţia de a deveni cetăţean sovietic, dar Gafencu a refuzat.

Valeriu Gafencu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Târgu Ocna, dar distincţia i-a fost retrasă după o plângere înaintată de Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului în România „Ellie Wiesel“, aflat în subordinea Guvernului.

BOR evită canonizarea lui Valeriu Gafencu de teama criticilor venite din partea Institutului ”Elie Wiesel” și a Depatamentului de stat al SUA, deși românii îl consideră Sfânt Popular.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=n6thAMmNtgU[/embedyt]

sursa: NapocaNews

1 Comment
  1. calin eugen says

    O palma grea(dar meritata),ptr. B.O.R.Cum sa nu-l iubesti pe Gafencu ptr.ca niste straini de neam,niste pigmei,latra impotriva lui?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php