Mai îngropăm niţel România. Legea împotriva simbolurilor legionare: încă un cui bătut în coşciugul culturii

2 554

Ajunsă printr-un exerciţiu de hocus-pocus pe ordinea de zi, aşa cum se procedează cu atâtea alte legi controversate, ieri a fost votată în Cameră (fusese trecută şi prin Senat mai devreme) legea împotriva simbolurilor cu caracter fascist şi legionar.

Gândită ca instrument de pedepsire a celor care neagă Holocaustul, legea, iniţiată de Alexandru Florian de la Institutul Ellie Wiesel cu sprijinul PNL, a băgat frumuşel la pachet, alături de fascism, legionarismul, în ciuda faptului că procesul de la Nuremberg, de exemplu, şterge orice legătură dintre ele.

Dacă scopul acestei legi a fost de a reduce anti-semitismul în rândul românilor, cred sincer că iniţiativa este total contra-productivă. Pentru a eradica xenofobia şi ura de rasă, etc. este nevoie de cultivare a toleranţei şi respectului reciproc, de aplanare a greşelilor făcute de ambele părţi. Numai adevărul, compasiunea şi toleranţa pot vindeca rănile adânci

Legea, care îi ameninţă pe negaţioniştii Holocaustului şi pe cei care laudă în public fasciştii – şi acum legionarii – cu puşcăria, este, prin excesele sale, o năpastă la adresa culturii române, datorită faptului că mulţi membri marcanţi ai elitei româneşti din generaţia interbelică au fost legionari – Nae Ionescu, Mircea Eliade etc.

Groaznic este că, în multe cazuri, aceştia nu au fost legionari, regimul comunist (şi profund anti-românesc), impus cu tancurile de Moscova, s-a grăbit să-i eticheteze pe mulţi dintre „burghejii” pe care voia să-i îngroape – legionari – pentru a-i încălţa cu mai mulţi ani de puşcărie.

Din acest punct de vedere legea votată ieri în Cameră continuă marea nedreptate făcută acestor oameni de comunism, lucru absolut neacceptabil. Mulţi dintre ei au fost martiri ai neamului românesc, schingiuiţi în închisorile comuniste, iar acum devin, iată, condamnaţi la uitare de către legea propusă de Alexandru Florian şi votată de acest “Parlament” “român”.

Iniţiativa lui Alexandru Florian nu mi se pare singulară sau întâmplătoare, ci face parte dintr-o serie de manifestări. Acum câţiva ani am asistat la un eveniment desfăşurat sub egida institutului Ellie Wiesel – dar şi al IICCMER (!?) – care dorea să “demitizeze” unul dintre cele mai marcante personaje ale Rezistenţei Anticomuniste în Munţi – Moş Gavrilă Ogoranu – pe motiv că ar fi fost legionar.

Una peste alta, sub imperiul acestei legi, românii vor fi împiedicaţi de acum să afle despre aportul real la cultura românească al unor oameni precum Nae Ionescu, Petre Ţuţea, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, sau a unor adevăraţi martiri şi oameni politici de seamă ai României, precum Mircea Vulcănescu.

Dacă demersul lui Alexandru Florian va fi în viitor la fel de consecvent şi hotărât, anticipez momentul în care va fi interzis eventual şi Mihai Eminescu, pentru retorica saantisemită, prezentă în publicistică.

Dacă scopul acestei legi a fost de a reduce anti-semitismul în rândul românilor, cred sincer că iniţiativa este total contra-productivă. Pentru a eradica xenofobia şi ura de rasă etc. este nevoie de cultivare a toleranţei şi respectului reciproc, de aplanare a greşelilor făcute de ambele părţi. Numai adevărul, compasiunea şi toleranţa pot vindeca rănile adânci. Jefuirea unui popor de unele dintre valorile sale nu va face decât să hrănească resentimente şi să adâncească prăpăstiile deja create.

de Adrian Sturdza Epoch-Times Romania

2 Comments
  1. Sorin ANDREI says

    Observati cum arata primul din a treia fotografie? Vedeti ce mutra… dusa are? Vedeti ce semn face cu mana dreapta?
    Ptiuuu!

  2. calin eugen says

    S-a comis o mare greseala in comisia juridica a parlamentului.Ce facem domnilor,umplem iar puscariilee cu detinuti politici?Sper ca macar in ceasul al 12-lea lucrurile se vor aranja.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php