EVENIMENT LA ATENEU. 25 ANI DE LA ELIBERAREA ŢĂRILOR BALTICE. “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică”

1 337

afis conferinta AteneuMiercuri, 24 iunie, începând cu ora 18.30, Ateneul Român va găzdui dezbaterea  “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică”, sub forma unui dialog între prof. Emil Constantinescu, preşedintele României 1996-2000, şi prof. Vytautas Landsbergis, la care sunt invitate să participe personalităţi marcante din mediul academic românesc şi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Fundaţia Română pentru Democraţie, în colaborare cu Casa Regală a României şi Filarmonica George Enescu organizează vizita în România a ES dr. Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius.

Vytautas Landsbergis, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius, este o figură emblematică pe plan european şi mondial a rezistenţei anticomuniste, a perioadei de tranziţie democratică şi integrare europeană şi a luptei pentru condamnarea crimelor comunismului. Fondator al Mişcării Sajudis pentru Independenţa Lituaniei din fosta URSS, a jucat un rol crucial în confruntările dintre  militanţii pentru independenţa Lituaniei şi trupele de represiune ale KGB-ului după ocuparea de către demonstranţii antisovietici a televiziunii naţionale din Vilnius şi în declararea independenţei Lituaniei. A fost preşedintele Parlamentului Lituaniei 1996–2000, membru al Parlamentului European 2004-2009, membru fondator al Memorialului Victimelor Comunismului din Washington şi autor al propunerii condamnării comunismului în Parlamentul European.

 

1 Comment
  1. calin eugen says

    Ce a fost sa nu mai fie niciodata!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php